Harmonie Ster van Maastricht eert burgemeester

Met een korte cortège door de stad trok de Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht zaterdagmiddag vanaf het verenigingshuis aan de Bredestraat naar het stadhuis op de Markt. Daar wachtte burgemeester Annemarie Penn-te Strake het 100-koppige korps vanaf het bordes op.

Niet zomaar de ere-preses van de harmonie viert dit weekend het feit dat zij 175 jaar geleden het predicaat Koninklijk verwierf. Daarmee mag het Maastrichtse muziekgezelschap de oudste Koninklijke harmonie van Nederland noemen. Alle reden dus om in het stadhuis dit feit officieel gestalte te geven. En De Keuninklijke kwam niet met lege handen. 

Behalve heel veel muziek - met voor het stadhuis een heuse serenade gericht aan burgemeester Annemarie Penn-te Strake - werd de Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht door de eerste burger van de stad Maastricht gefêteerd op warme woorden vol dank en complimenten. De burgemeester, zelf een gepassioneerd tubaspeler, benadrukte nog maar eens hoe belangrijk harmonie - en fanfaremuziek in Maastricht is.

Het was evenwel niet burgemeester Annemarie Penn-te Strake alleen die de loftrompet met verve wist te steken. Dat lukte net zozeer de jonge energieke voorzitter van de bijna 200-jaar (1825) oude vereniging, Lars Thijssen. En niet alleen sprak hij zijn dank uit voor de support van de burgemeester. Hij gaf haar namens het korps de eer de eerste Herinneringspenning 175-jaar Koninklijk in ontvangst te nemen. Een meer dan prachtig kleinood dat zo goed past bij de rijke historie van de stad. 

Door de nieuwe coronamaatregelen kon de burgemeester niet - zoals gepland - alle leden persoonlijk ook zo een exemplaar te overhandigen. Aan tambour-maitre Andy Bleus overhandigde de burgemeester een koffer bijna even oud als de harmonie. Daarin zaten de penningen bestemd voor alle leden. 

Voor dat moment vond evenwel nog een bijzondere handeling plaats. De rechterhand van de burgemeester bij alle officiële gelegenheden, Medea van Kessel, werd door voorzitter Lars Thijssen uitgebreid bedankt. Decennialang was van Kessel verantwoordelijk voor alle gastvriendelijkheid die het stadhuis bezochten of de burgemeester ontvingen. De even beduusde Medea van Kessel gaat - nota bene rond Koningsdag - met pensioen.