Grootschalig onderhoud aan landingsbaan MAA

Een grootscheepse opknapbeurt van de landingsbaan moet Maastricht Aachen Airport klaar maken voor de komende twintig jaar. Er ligt een plan voor 35 miljoen euro voor onder meer nieuw asfalt, verbreding en nieuwe verlichting.

"Het wordt een militaire operatie die in mei volgend jaar moet beginnen", zegt projectmanager baanrenovatie Marcel Hendrikx.

Militaire operatie
"We hebben alles stap voor stap uitgewerkt en zitten nu in de fase van de aanbesteding. Binnenkort wordt duidelijk wie het mag gaan doen en dan hopen we de klus komend voorjaar te klaren. De luchthaven gaat twee maanden dicht, op 1 juli moet hij weer op zijn."

Er komt onder meer nieuw asfalt. "Er zitten nu kleine scheurtjes in en dat kan leiden tot kleine steentjes die opspatten en in de motoren van de vliegtuigen terecht komen. Dat wil je natuurlijk niet." Ook wordt voor honderd kilometer aan nieuwe bekabeling onder de grond gelegd voor de verlichting van de landingsbaan.

Grotere vliegtuigen

"En het keerpunt op de kop van de baan wordt verbreed want nu voldoen we niet meer aan de internationale regels", zegt Hendrikx. "Dat heeft onder meer te maken met vliegtuigen die ook steeds groter worden."Er is de afgelopen tijd veel discussie geweest over het al dan niet sluiten van de luchthaven. Provinciale Staten is akkoord gegaan met openhouden, maar onder voorwaarden. Die worden nu uitgewerkt en dan moet in december definitief besloten worden dat Maastricht Aachen Airport, onder de vastgestelde voorwaarden, mag openblijven."

Bron: 1Limburg/L1