RTV Maastricht

Groet Mestreechs Dictee - ’n ode aan 40-jarig Veldeke Leesplenkske

Het Groet Dictee 2023 is begonnen. Al snel trekt winnaar van vorig jaar, Lei Bovens, een bedenkelijk gezicht. Net zoals in zijn gloriejaar zit Stefan Gybels, de latere nummer twee van de editie 'voorgelezen door André Rieu', achter Bovens. De stadsprins van 2023 zegt gelijk na afloop: “Dink neet tot iech ’t good höb gemaak”. Dat hoeft later Thea van Thor – van Nunspeet niet te zeggen. Met slechts 5 fouten in een dictee bestaand uit 17 zinnen en gebaseerd op ’t Mestreechter Leesplenkske wordt zij zondagmiddag door Veldeke Krink Mestreeech tot winnaar uitgeroepen.

Behalve de jaarlijkse trofee vergaart zij vooral eeuwige roem. Este dit dictee wins biste zoonder twiefel ‘nne Mestreechteneer vaan de bovenste plaank! Dat ’t Mestreechter Leesplenkske als onderwerp is gekozen, is een abc’ke.

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat leden van Veldeke Krink Mestreech op het idee kwamen om een variant op het alom bekende Aap, Noot, Mies te gaan maken. Vier decennia later wordt Lôtsj, Tuut, Hinnog steeds met grote regelmaat verkocht.

Een van de bedenkers, Phil Dumoulin, lukt het meer dan aardig de 17 klanken – die opgesloten zitten in ’t Leesplenkske – in evenzoveel zinnen te verwerken. Niet minder geslaagd is de moeilijkheidsgraad. De ongeveer zestig deelnemers maken gemiddeld 30,5 fout! Hebben de meeste nog de mazzel dat de nummers één tot en met drie met respectievelijk vijf, zes en zeven fouten dit gemiddelde behoorlijk weten te drukken. Eerlijk is eerlijk: het dictee van Dumoulin is er een van heel veel struikelblokken en instinkers.

Om een aantal woorden op te noemen: aondonelek (aandoenlijk); gösjele(morsen); laammeker (zeurpiet); hasjemedeie (mallemoer); joechele (hinneken); gaodsnaom (godsnaam); hemfelke (handvol); illegant (elegant); saajele (treuzelen).

Thea van Thor – van Nunspeet werd niet met twee vingers in de neus de glorieuze winnaar. Nummer twee Eddy Zeelen en nummer drie Marij Bonnemayer maken het dictee nagenoeg net zo goed. Zeelen heeft zes woorden fout, Bonnemayer zeven.

En inmiddels is ’t Groet Mestreechs Dictee ook nog eens een traditie rijker. André Rieu,die verleden jaar het door zijn eega Marjorie geschreven dictee voorlas, was wederom prominent aanwezig. En hij was niet alleen. Net zoals verleden jaar had hij ook het Maastrichts Salon Orkest meegebracht. Terwijl de correctoren van Veldeke Krink Mestreech druk in de weer waren de dictees na te kijken, speelde het salonorkest een keur aan klassieke evergreens.

Niet alleen de deelnemers aan het dictee genoten. Rieu, aan de voet van de bühne zittend, presenteerde met zichtbaar plezier een uur lang dit bijna privéconcert voor Maastrichtenaren die zo lang geworsteld hadden met hun moojerstaol.

Tekst & foto's : Laurens Bouvrie