GroenLinks wil ouderen in armoede gratis de bieb in krijgen

GroenLinks stelt voor om alle 65-plussers met een inkomen van maximaal 30 procent boven het sociaal minimum een gratis lidmaatschap bij de bibliotheek te verstrekken. Dit deels in navolging van Heerlen, dat aan alle inwoners van boven die leeftijd een gratis abonnement verstrekt. 

Eerdere voorstellen
Eerdere soortgelijke voorstellen van GroenLinks haalden het niet; een cultuurpas om minima gratis het theater of concert te laten bezoeken werd door de raad afgekeurd. Het stadsbestuur zelf zag geen heil in de meedoenpas, waarmee mensen die het niet breed hebben voor een klein bedragje tijdens de daluren een jaar lang onbeperkt kunnen reizen met het ov.

Kloof tussen arm en rijk
Fractievoorzitter Mark Mülders zegt dat hij wil dat ook ouderen zich blijven ontwikkelen en mensen ontmoeten. En in een bibliotheek kan dat, volgens de GroenLinks-voorman. Ondanks dat eerdere soortgelijke voorstellen werden afgeschoten, blijft Mülders strijdbaar: hij wil met zijn partij de kloof tussen arm en rijk kleiner maken. GroenLinks vraagt het stadsbestuur in hoeverre het bereid is geld hiervoor te reserveren in 2024.