GroenLinks grootste partij in Maastricht

GroenLinks heeft tijdens de Provinciale Statenverkiezingen woensdag de meeste stemmen gehaald in Maastricht. Met 14,3 procent van de stemmen hield de partij PVV (11,6 procent) op een veilige afstand.

Het grootste verlies van de avond viel, net als in andere delen van het land, te noteren bij Forum voor Democratie, vier jaar geleden nog de grootste in Maastricht. Stemde in 2019 nog 14,8 procent op de partij, nu slechts 3,3 procent.

Opvallend is dat BBB, in veel gemeenten en provincies met afstand de grootste, in Maastricht niet verder kwam dan een zesde plek. 8,4 procent stemde op de nieuwkomer bij de Provinciale Statenverkiezingen.

De strijd om de derde plek werd gewonnen door D66 (10,2 procent), nipt voor PvdA (10,1 procent). Op VVD stemde 9 procent van de Maastrichtenaren.

CDA volgde in onze stad wel de landelijke trend: ook in onze stad kelderde de populariteit van deze partij (7,5 procent). SP bleef stabiel. Net als vier jaar terug behaalden de socialisten 7 procent van de stemmen.

Partij voor de Dieren behaalde een minimale winst en vergaarde 5,8 procent. Nieuwkomer JA21 overtuigde vier op de honderd Maastrichtenaren. 50PLUS kelderde naar 3,7 procent. Lokaal Limburg verleidde 2,1 procent van de kiezers.

Overige stemmen werden binnengehaald door Christenunie (0,9), Limburgse Senioren Partij en AWP (beide 0,6), BvNL (0,5), JEZUS Leeft en Omzien! (0,2) en HARTVRIJ (0,1).

Wat de cijfers betekenen voor de uiteindelijke zetelverdeling in Provinciale Staten is afhankelijk van de uitslagen in heel Limburg. Die worden donderdag verwacht.

Bijna evenveel mensen als in 2019 gingen overigens stemmen. 51,7 procent van de Maastrichtenaren ging stemmen, tegen 52 procent vier jaar terug.

Ronald van den Hoven