Aanleg glasvezel zorgt voor levensgevaarlijke situaties en miljoenen euro’s aan kosten

De gevolgen van graafschade door bedrijven die glasvezel aanleggen in Maastricht zorgen voor levensgevaarlijke situaties in de stad.

Dat blijkt uit onderzoek van RTV Maastricht.

In Maastricht zijn twee bedrijven die glasvezel aanleggen, KPN en Open Dutch Fiber. De incidenten die veroorzaakt worden door de aanleg, vormen een lange lijst. Volgens netbeheerder Enexis hebben de bedrijven in 2023 al 277 keer voor graafschade gezorgd in Zuid-Limburg. "Dagen waarop we zes storingen hebben door graafschade zijn geen uitzondering meer."

'Gevaarlijk incident'
Het grootste incident vond plaats bij werkzaamheden aan de Becanusstraat, waar door een onderaannemer van het bedrijf AVRA Group (hoofdaannemer van Open Dutch Fiber) een gaslekkage veroorzaakt werd. In plaats van de brandweer te bellen, hebben de medewerkers die het glasvezel aanlegden het gat dichtgegooid. Enkele dagen later moest de brandweer met Enexis uitrukken, omdat gas in de woningen en buurt geroken werd.

Artikel gaat verder onder de foto.

Grote schrik
Omwonenden van de Becanusstraat laten weten geschrokken te zijn: "We zijn ons huis uit moeten vluchten", vertelt een ouder koppel dat woonachtig is aan de straat in Brusselsepoort. De bewoners hebben van hoofdaannemer AVRA Group een bloemetje gekregen. "Waar mensen werken, worden fouten gemaakt, dat realiseren wij ons. Maar wat ons betreft zijn dit geen ongelukjes meer, maar zeer ernstig verwijtbare situaties", laat een woordvoerder van Enexis weten over het incident.

Andere problemen
Ook hekelt Enexis de gebrekkige kennis van de Nederlandse taal bij de medewerkers van de glasvezelbedrijven: "Deze werkzaamheden worden vaak gedaan door ploegen die de Nederlandse taal niet spreken, waardoor communicatie lastig is." Daarnaast ziet de netbeheerder dat de bedrijven vooral bezig zijn met winstmaximalisatie en niet met veiligheid. Oorzaak hiervan is de lage winstmarge, hierdoor is de noodzaak om op een hoog tempo vele meters glasvezel aan te leggen, groot.

Open Dutch Fiber
RTV Maastricht heeft ook met de bedrijven gesproken die glasvezel aanleggen. Eén van de bedrijven, Open Dutch Fiber, laat in een schriftelijke reactie weten: "Die onderaannemer voert voor ons de werkzaamheden uit conform alle geldende wet en regelgeving. Zo ook in Maastricht." Op vervolgvragen van RTV Maastricht reageert Open Dutch Fiber niet. De onderaannemer van Open Dutch Fiber schrijft in een reactie dat er wel incidenten zijn, maar incidenten zoals aan de Becanusstraat slechts eenmalig zijn. 

Artikel gaat verder onder de foto.

Ronald van den Hoven

KPN
De andere partij die glasvezel aanlegt in de stad, KPN, laat weten: "We gaan zorgvuldig te werk, en KPN staat voor veilig werken. De veiligheid van de mensen die we aansluiten en de mensen die werken aan ons netwerk is uiterst belangrijk. Daarvoor nemen we een heleboel voorzorgsmaatregelen om te zorgen dat de uitrol van glasvezel goed en veilig verloopt."

Reactie gemeente Maastricht
De gemeente Maastricht schrijft in een reactie dat ze geen partij is in het aanleggen van glasvezel. Wel geeft men aan dat de meeste schade veroorzaakt wordt door één partij. Welke dit is, schrijven ze niet. Volgens bronnen van RTV Maastricht gaat het om Open Dutch Fiber. De gemeente schrijft dat zij heeft afgesproken dat vóór de bouwvak alleen nog maar gewerkt wordt aan het oplossen van klachten en meldingen. "Om ervoor te zorgen dat alles netjes voor de vakantie achtergelaten wordt."