Gevaarlijke fietsroutes scholieren in kaart gebracht
Maandag stappen honderden middelbare scholieren weer op fiets, en dat is niet altijd even veilig, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Sweco. De fietsroutes, en dan de meest gevaarlijke stukken, die scholieren iedere dag afleggen tussen huis en school zijn nu in kaart gebracht.
Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van bepaalde stukken op de routes waarbij de kans op ongelukken hoger is. Vooral op die gedeelten waar de fietsers de weg moeten delen met ander verkeer, dus zonder apart fietspad, én waarbij de maximale snelheid 50 of 60 km/h (per uur) is, is de kans op ongelukken 2 á 3 keer hoger. Op deze kaart zijn de rood gemarkeerde, risicovolle stukken, van de fietsroutes in Maastricht te zien. Op de rode gemarkeerde stukken is de kans op een ongeluk gemiddeld 34% hoger. Bij middelbare scholen, zoals onder andere het Bonnefantencollege, is duidelijk te zien dat stukken op de Dokter Bakstraat en de Beeldsnijdersdreef gevaarlijker zijn voor fietsende leerlingen.
Voor het onderzoek zijn de routes van scholieren van ruim 700.000 leerlingen in Nederland tussen de 11 en 18 jaar in kaart gebracht.