Getuigen van Maastrichts interneringskamp uit WO2 gezocht

Voor een nieuwe tv-serie over de oorlog zoekt SkyhighTV getuigen van de internering van ‘foute Nederlanders’ in het voormalige weeshuis De Grote Looier aan de Grote Looiersstraat 17, tegenwoordig  de universiteitsbibliotheek. Het programma wordt uiteindelijk uitgezonden door Omroep MAX.

Direct na de bevrijding van WOII werden in De Grote Looier ‘politieke gevangenen’ ondergebracht die verdacht werden van collaboratie met de bezetter. De omstandigheden waren beroerd: 1400 - 2500 mensen in een gebouw dat geschikt was voor 700 mensen. Geen toiletten, geen verwarming, slechte hygiëne en vaak een slechte behandeling door de bewaking.

De programmamakers zijn op zoek naar getuigen van die periode. "Heeft u als kind bijvoorbeeld in de buurt gewoond en iets meegekregen van de situatie in De Grote Looier? Of misschien zaten uw (groot)ouders er vast? Of werkte een van uw ouders in het gebouw, bijvoorbeeld als bewaker of kokkin? Kortom heeft u de verhalen uit overlevering gehoord en wilt u ons daarover vertellen? Dan komen we graag in contact met u", zegt Caroline Huber, die namens SkyhighTV de research voor het programma doet.

Iedereen die meer kan vertellen, kan mailen naar Sanne.bouwmeester@skyhightv.nl onder vermelding van De Grote Looier.