Gerestaureerd rad Bisschopsmolen draait weer

Wie op de Sint Pietersstraat en langs de zijkant van de Bisschopsmolen liep, viel wellicht op dat het houten waterrad van de molen ontbrak. Tot nu, want na de restauratie van zo’n vier maanden draait het weer op volle toeren, meldt de gemeente.

Grondige beurt rad

Het rad krijgt normaal ieder jaar een onderhoudsbeurt, maar het was 100 jaar geleden dat er een ‘grote beurt’ had plaatsgevonden. Iets dat hard nodig was omdat veel onderdelen door de veelvuldige aanraking met water verroest waren. Sommige stukken moesten zelfs worden vervangen. Omdat het een monument betreft, moeten elementen zo veel mogelijk in tact blijven in de oorspronkelijke vorm en indien mogelijk gerepareerd worden. Als het echt niet meer functioneert, gaat men pas over tot vervanging.

Meerdere werkzaamheden

Het rad moest daarom helemaal uit elkaar gemonteerd worden, schroefje voor schroefje, en daardoor van de molen afgehaald. In februari werd het rad door een restauratiebedrijf uit Sittard opgehaald. Toch is er meer nodig om het rad te laten draaien. De gemeente maakt ook een stuk van de Jeker schoon. Daar zat door het hoogwater van vorige zomer namelijk ook veel afval en ook fietsen in. Als die het rad raken, kan dat voor beschadiging zorgen. Tot slot zijn de plankjes rondom, waarop de molenaar loopt om het rad te bereiken, voorzien van antislip matjes. 

Ga zelf kijken

Geïnteresseerden kunnen langskomen voor een toelichting op het gerestaureerde onderdeel van de molen en een praatje met de molenaars Jo Roubroeks en Zef Roebroeks, die respectievelijk 15 en 5 jaar verantwoordelijk zijn voor de molen.

Foto's: gemeente Maastricht/Thuis in Maastricht