Generale repetitie WMC Show Maastrichtse Verkennersband maakt indruk op Markt

Een klaterend applaus viel zondagmiddag de Maastrichtse Verkennersband (MVB) ten deel. Op de Markt - met een strakblauwe hemel en het monumentale stadhuis als decor - hield de de mars- en showband haar generale repetitie van The Sky is the Limit. Volgende week zondag - 31 juli a.s. - tracht de grootste jongeren muziekvereniging van Maastricht - met deze show hoge ogen te gooien tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Als de ovatie op de Markt als graadmeter mag worden gezien, lijkt het er op dat MVB net op tijd klaar is een denderende show af te leveren in het Parkstad Stadion.

Lang was er twijfel binnen de MVB-gelederen. Wie het gezelschap een beetje kent weet dat perfectionisme hoog in het verenigingsvaandel staat. Deelname aan de ‘Olympische Spelen’ voor muziekgezelschappen in Kerkrade wordt zeker gezien als een eer; maar dat meedoen belangrijker is dan winnen (de alom bekende Olympische gedachte), daar hebben de Maastrichtenaren niets mee. Het korps gaat altijd voor het hoogste. 

Niet alleen de beperkte tijd om mars- en showlijnen in te studeren was een zorgenkindje bij MVB; twee jaar amper en al zeker niet gezamenlijk repeteren, twee jaar nauwelijks inkomsten, nog altijd genoeg werk aan de winkel om het nieuwe verenigings onderkomen te voltooien, het zouden genoeg plausibele redenen zijn om - met pijn in het hart - niet naar Kerkrade te gaan. Kies je evenwel voor een show met de titel The Sky is the Limit dan mag je op het prestigieuze concours in Kerkrade eigenlijk niet ontbreken. Noem het ‘Ehrgeist’, liefde voor de vereniging, muziek en show tot en met ‘eindelijk mag het weer, dus gaan we het ook doen’. Het maakt niet uit. Het werd tenslotte toch: Veer Goon de Veur. 

Een goede keuze, zo bleek zondagmiddag. Op een volle Markt in Maastricht laat MVB zondagmiddag zien dat de jonge leden - ook de vele nieuwelingen - het collectief muziek maken en ingewikkelde mars-choreografieën lopen tot in de finesses beheersen. Het publiek, met daarin heel veel André Rieu fans en wethouder cultuur Frans Bastiaens, is in ieder geval laaiend enthousiast. 

Natuurlijk zagen en hoorden de muziek-instructeurs Stefan Outjers, Dennis Close en Jack Pakbier enerzijds en de mars- en show-instructeurs Math en Alain Garnier (de laatste ook nog tambour-maître) zondagmiddag nog verbeterpunten. Maar zoals bij trainers van topsporters of -teams is die kritische noot net zo traditioneel als hun - in de wereld van de scouting niet meer gebruikte - klassieke verkennershoed, met rode en groene pluim. 

Nieuwsgierig naar de uitvoering en muziek van The Sky is the Limit? Aanstaande donderdag 28 juli wordt nog een keer (maar niet in vol ornaat, wel met hoed) gerepeteerd. Om half negen in de avond zet Alain Garnier de muzikanten nog een keer op scherp voor het grote moment.

Op zondag 31 juli loopt de Maastrichtse Verkennersband om 10.00 uur haar kuhr in de Marswedstrijden. Om tien na half een in de middag is het grote showmoment daar. Dan betreedt MVB het Parkstad Stadion.

Tekst & foto's: Laurens Bouvrie