RTV Maastricht

Gemeente zet hoger beroep voort tegen uitspraak over tozo-regeling

De gemeente zet toch het hoger beroep voort tegen een uitspraak van de rechtbank Limburg in april. Die oordeelde dat de voorwaarde dat je ook in Nederland moet wonen om in aanmerking te komen voor de tozo-regeling, ongegrond.

Dit is een uitkering voor levensonderhoud die tijdens corona werd verstrekt. Maar niet aan ondernemers die woonachtig zijn in België en in Maastricht, een Nederlandse stad, werken. Twee ondernemers gingen hiertegen in beroep en kregen gelijk van de rechter.

Een aantal partijen in de gemeenteraad, met Volt als aanjager, vroeg de gemeente dit te accepteren en niet verder tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan. Het stadsbestuur zet het hoger beroep echter toch voort, mede omdat de verantwoordelijk minister vindt dat de uitspraak op het hoogste juridische niveau getoetst moet worden.

Ook is Maastricht bang voor de eventuele gevolgen. Want als het huidige oordeel blijft staan, zullen wellicht meerdere mensen in een vergelijkbare situatie alsnog hun geld opeisen. En daar kan de gemeente Maastricht, wanneer zij niet in hoger beroep is gegaan, dan zonder steun van het Rijk voor opdraaien. “Maastricht neemt dan een beslissing die politiek-bestuurlijk en ook financiële gevolgen kan hebben voor zichzelf en andere gemeenten”, schrijft burgemeester Annemarie Penn-te Strake.