Gemeente wil Mercedes-Benz gaan helpen bij uitstroom personeel

De gemeente Maastricht heeft Mercedes Benz aangeboden te helpen bij de uitstroom van personeel. Mercedes Benz had afgelopen week laten weten honderden werknemers af te laten vloeien en te herplaatsen.

140 tijdelijke werknemers zullen elders moeten werken, voor 230 vaste werknemers wordt gekeken waar zij extern of intern herplaatst kunnen worden.

Het stadsbestuur laat weten met Mercedes Benz - dat al 25 jaar werkgever is in de stad -  in gesprek te zijn geweest. De autofabrikant grijpt naar de ontslagen omdat door de steeds verdergaande elektrificatie van auto’s en vrachtauto's  verwacht wordt dat onderhoud en klantcontact steeds minder nodig is. Veel diensten zijn daarnaast ook digitaal geworden. Het bedrijf wil gaan besparen op kosten en heeft verder last van de arbeidskrapte: veel grenswerkers blijven in hun thuisland werken, door soms ingewikkelde regelgeving. 

Ronald van den Hoven

Ondersteuning

Om Mercedes Benz te ondersteunen met de uitstroom en de oud werknemers een plaats elders te bezorgen heeft de gemeente Maastricht andere werkgevers binnen de klantenservice-branche (o.a. Lynk & Co, H&M, DHL EFSS) verzocht om beschikbare functies voor native speakers kenbaar te maken. Ook heeft men aangeboden om te gaan helpen met bijvoorbeeld een banenmarkt.

Mercedes-Benz heeft laten weten dit plan in overweging te nemen nadat men in gesprek is geweest met de Ondernemingsraad. Het advies van de OR wordt eind maart verwacht . Tussen juni 2023 en maart 2024 zal de geleidelijke uitstroom en herplaatsing van de werknemers plaatsvinden. Hoe dan ook blijft het kantoor van de klantenservice van Mercedes in Maastricht.