Gemeente trekt 5 miljoen uit voor noodfonds energiecompensatie

De gemeente heeft naar aanleiding van een voorstel van de raad een noodfonds in het leven geroepen, dit zal beschikbaar zijn voor inwoners, culturele instellingen, gemeenschapshuizen, sportverenigingen en bedrijven.

Energie
Het fonds is bedoeld als compensatie voor de gestegen energieprijzen, maar ook voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Wel plaatst wethouder Financiën, Manon Fokke, hier een kanttekening bij: 'we kunnen niet alle noden oplossen, maar willen wel helpen daar waar het het hardst nodig is'.

Landelijke maatregelen
Belangrijke voorwaarde voor het gebruik van het noodfonds is dat dit niet gebruikt mag worden in combinatie met andere maatregelen. Ook is er een maximumbedrag per sector uitgetrokken. Zo is er bijvoorbeeld voor inwoners een maximum van een miljoen euro, voor cultuur zes ton en voor sportverenigingen vier ton. Wethouder Fokke benadrukt hierin dat de voorwaarden noodzakelijk zijn voor hen die tussen wal en schip vallen. Ze vindt het van het grootste belang dat het geld bij mensen, verenigingen en stichtingen komt die het echt nodig hebben.

Inventarisatie
De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt om te kijken waar de nood het hoogst is, op basis daarvan zijn de maximumbedragen per sector gebaseerd. De gemeente houdt hierin wel een slag om de arm: "Als we moeten bijsturen, zullen we dat bekijken, maar het is en blijft een eenmalig fonds".

Op dit moment worden de laatste puntjes nog op de i gezet, het gemeentebestuur hoopt dat per medio januari de regeling opengesteld kan worden.