Gemeente moet hulp bieden om afsluiting energie te voorkomen

Een energiebedrijf mag een klant pas afsluiten van gas en elektriciteit nadat er contact met de gemeente is opgenomen. De gemeente moet dan ook nog een poging doen om afsluiting te voorkomen, door de klant schuldhulpverlening aan te bieden.

Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van de tijdelijke regeling die minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) presenteert. Het kabinet wil voorkomen dat mensen de komende winter worden afgesloten omdat ze de rekening niet kunnen betalen.

Gebruikelijk was dat een energieleverancier al na één genegeerde betalingsherinnering het contract kon opzeggen. Onder de tijdelijke regeling die tot 1 april volgend jaar van kracht is, moeten er minimaal drie aanmaningen verstuurd zijn met steeds een tussenperiode van 14 dagen. 

Ook moet het energiebedrijf op verschillende manieren proberen contact op te nemen met de niet-betalende klant. Dat moet de leverancier ook kunnen aantonen. Als het dan toch tot afsluiting dreigt te komen, moet het energiebedrijf eerst contact opnemen met de gemeente. 

bron: Nieuwsbrief VNG Magazine

Gebruiker