Gemeente kreeg nog geen tramgeld terug en dreigt nu met vervolgstappen
De gemeente heeft nog altijd niets vernomen van de Belgische overheid over de afwikkeling van het tramdossier. Maastricht maakte 22,6 miljoen euro aan kosten en eist dit terug. De gemeente stelt nu een ultimatum.
Dat laat wethouder John Aarts weten in een brief aan de raad.
Bevredigend antwoord
Het ultimatum is het zoveelste hoofdstuk in het tramdossier en houdt in dat de gemeente voor 1 juli dit jaar een 'bevredigend antwoord' wil vanuit Vlaanderen. Als dit niet gebeurt, 'rest ons geen andere mogelijkheid dan dit dossier op een andere manier af te sluiten', zo schrijft de wethouder.
Niets vernomen
Nadat de gemeente de 22,6 miljoen euro heeft geëist van de Belgische overheid heeft de Vlaamse minister Peeters een boekenonderzoek ingesteld. De gemeente Maastricht heeft hieraan meegewerkt. Over de resultaten van dit onderzoek is vervolgens niets vernomen.
Op dit moment liggen er volgens de gemeente geen constructieve voorstellen vanuit de Vlaamse zijde, dat concludeert de wethouder na signalen van de advocaten van de Vlaamse zijde.
Twintig jaar hoofdpijn
Het tramdossier speelt al bijna twintig jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een hoofdpijndossier. Het idee voor de tramlijn komt uit het zogenaamde Spartacusplan van de Belgische vervoersmaatschappij De Lijn. Zij hadden begin deze eeuw een visie met verschillende busverbindingen in combinatie met fiets- en autoverbindingen. De Nederlandse provincie Limburg werd door de Vlaamse overheid uitgenodigd om mee te doen met dit plan.
De eerste scheuren in het ambitieuze plan ontstonden toen er problemen ontstonden bij de Wilhelminabrug in Maastricht, waardoor het de tram niet zo eindigen bij het station, maar Mosae Forum als eindbestemming kreeg. Maastricht maakte al eerder drie miljoen euro aan de Belgen ter compensatie. Later ontstond ook in Hasselt nog een probleem waar de tram ook niet tot het station zou kunnen rijden.
Uiteindelijk besloot de Belgische overheid in mei 2022, nu een jaar geleden, te stoppen met het project.
De verantwoordelijk minister Peeters van Vlaanderen reageert al enkele maanden niet op vragen van RTV Maastricht.
