Gemeente komt met plannen voor energiebesparing: thermostaat omlaag

De gemeente Maastricht draait de verwarming in de gemeentelijke kantoorpanden omlaag. Dat betekent dat het in het stadhuis, Mosae Forum en het pand aan de Randwycksingel maximaal 19 graden wordt. Na sluitingstijd gaat de klimaatinstallatie in nachtstand, en gaat de temperatuur omlaag naar 15 graden, schrijft wethouder John Aarts in een brief aan de gemeenteraad.

Lantaarnpalen
De brief is een overzicht van de maatregelen die de gemeente heeft getroffen om de energiekosten te drukken. De openbare verlichting blijft vooralsnog gewoon branden. Wel zijn de afgelopen jaren al 4.000 lantaarnpalen vervangen door ledverlichting en voorbereid om 'slim' aan te sturen. Het 'slim' aansturen wordt vanaf volgend jaar gerealiseerd. Tot 2026 worden nog eens 10.000 lantaarnpalen vervangen door deze nieuwe variant.

Gesloten deuren
Ook de ondernemers dragen een steentje bij. Zo houden winkeliers de deuren dicht om de stookkosten binnen de perken te houden. Centrummanagement Maastricht heeft bordjes gemaakt. Met deze bordjes willen de ondernemers duidelijk maken dat ze gewoon open zijn, ondanks de gesloten deur.