RTV Maastricht

Gemeente hoopt op 300 miljoen euro voor aanpak hoogwaterveiligheid

De gemeente hoopt dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat met voorrang 300 miljoen euro investeert in de aanpak voor hoogwaterveiligheid in Maastricht en omgeving. Hiervoor heeft het stadsbestuur, samen met de gemeente Venlo, het Waterschap Limburg en de provincie, een voorstel ingediend met de titel ‘Naar een robuust watersysteem in Limburg’.

Doel is hierbij de veiligheid rondom hoogwater al in 2035 vergroot te hebben, in plaats van in 2050, wat aanvankelijk de beoogde termijn was. De gezamenlijke partijen hopen naar aanleiding van de recente watersnood versneld voor heel Limburg 1,2 miljard euro los te krijgen, waarvan dus een kwart bestemd is voor onze stad en omstreken.

Hiervan kunnen maatregelen worden genomen in gebieden grenzend aan de Maas. Denk aan het realiseren van groene Maasoevers, toeristisch-recreatieve verbindingen, natuurontwikkeling, maar ook de ontwikkeling van het Trega/Zinkwitterrein en Landbouwbelang.

Het stadsbestuur zelf wil ook investeren en stelt voor om in 2023 eenmalig vijftien miljoen hiervoor euro vrij te maken.