Hartelstein jarenlang tegengewerkt door gemeente: 'beloven alles, doen niets'

De gemeente heeft Hoeve Hartelstein meerdere malen tegengewerkt. Dit komt naar voren uit gesprekken tussen RTV Maastricht en de stichting. 

Dit gebeurde in 2021 toen de hoeve door de coronacrisis langdurig geen inkomsten had van de horeca of winkel die de stichting op het terrein heeft. Hartelstein heeft toentertijd aan de gemeente gevraagd of er extra geld vrij gemaakt kon worden omdat de financiële nood hoog was. In eerste instantie was dit toegezegd door een ambtenaar, later kreeg de stichting te horen dat het toch niet kon. In de week tussen kerst en oud en nieuw van dat jaar ontving Hartelstein een brief van de gemeente waarin stond dat de gemeente uitstel nodig had. Na meerdere noodoproepen van het bestuur kregen ze het geld uiteindelijk toch. Meerdere maanden later, in het voorjaar van 2021.

Ronald van den Hoven

Ook tijdens de watersnood van 2021 voelde de stichting zich achtergesteld door de gemeente, omdat er vanuit het lokale bestuur geen enkele communicatie was. "Wij hebben het gevoel dat we vergeten zijn", liet beheerder Henk Willems toentertijd weten: "Ik heb hier, zoals in Itteren en Borgharen wel is gebeurd, géén auto met omroepinstallatie zien of horen langskomen". Volgens de gemeente is dat contact er toen wel geweest, maar Hartelstein is van mening dat de urgentie die daaruit sprak, niet hoog genoeg was. Later heeft verantwoordelijk wethouder Anita Bastiaans in een privégesprek excuses aangeboden.

Door het nieuwe aanbestedingsbeleid in de WMO moet Hartelstein vanaf 2023 definitief dicht. Voorzitter Jaap Winter maakt zich vooral zorgen om de toekomst van de bewoners. 'We horen dat er gewoon gebrek is aan vergelijkbare woonruimte, dat baart me zorgen', vertelt Winter.

RTV Maastricht heeft de gemeente gevraagd om een reactie, echter weigert de wethouder deze op dit moment.