Gemeente heeft een nieuw energiecontract: zes miljoen euro duurder uit

Het energiecontract van de gemeente, waaronder ook 16 andere gemeentes, de brandweer en het MECC vallen, gaat komend jaar voor de gemeente Maastricht in totaal 10 miljoen euro kosten. Dat is ruim zes miljoen meer dan vorig jaar betaald is. Dat maakt wethouder Manon Fokke (financiën, PvdA) vandaag bekend aan de raad. Eerder werd al bekend dat de nieuwe energieleverancier van de gemeente Vattenfall gaat worden. Dit is geregeld via een Europese aanbesteding.

Inkoop
De inkoop van elektriciteit en gas vindt plaats het jaar voordat het gebruikt gaat worden; het gaat daarom om een schatting. Ook zijn volgens de gemeente de resultaten van energiebesparende maatregelen op dit moment nog niet bekend. Vattenfall heeft nu de geschatte hoeveelheden van 2023 ingekocht. 

Levering
Niet alleen de gas en elektriciteitskosten gaan fors stijgen. Ook de levering via Enexis gaat in het komend jaar, volgens de gemeente, stijgen.

De huidige energieleverancier is op 1 januari 2020 het contract aangegaan met de gemeente, dit was voor twee jaar met een mogelijkheid tot verlenging met een jaarDe huidige energieleverancier heeft echter aangegeven dat ze een gehele klantenstop hanteren. Dit houdt in dat het contract per 31 januari 2022 beëindigd wordt. Het nieuwe contract met Vattenfall gaat per 1 januari 2023 in.