Gemeente geeft dit jaar minder reisbudget aan Omnibuzz-cliënten

Per 1 januari geldt een lager reisbudget voor mensen die in aanmerking komen voor het personenvervoer van Omnibuzz. Dat wil zeggen dat ze minder zones krijgen waarmee men kan reizen tegen een kortingstarief van 0,86 cent per zone. De gemeente verlaagt het aantal zones van 750 naar 590 in 2022.

Iedere zone is een bepaald gebied en per rit kan men een maximaal aantal zones reizen, een soort van reikwijdte. Als de 590 zones op zijn en men toch verder wil reizen, betaalt de gebruiker het commerciële tarief van 5,04 euro per zone. Iedere gemeente bepaalt elk jaar opnieuw hoeveel zones of budget een cliënt krijgt.

De gemeenteraad heeft nu dus besloten om de uitgaven aan Omnibuzz te beperken en ‘aan te sluiten bij andere Limburgse gemeenten’, zo is op de gemeentewebsite te lezen. Wel haalt het stadsbestuur alternatieven aan zoals de ‘voor elkaar pas’ waarmee men ook met korting met het OV kan reizen en het ‘zittend ziekenvervoer’, waarvoor cliënten die vaak naar een ziekenhuis of zorgcentrum moeten, in aanmerking kunnen komen.