Geen feestelijke (her)opening wél lichtkunst op gevel

Hoewel eigenlijk dit weekend in het teken zou staan van de heropening van het Centre Céramique na de verbouwing en herinrichting, kon dat door de situatie rondom het coronavirus niet doorgaan. Daarentegen vond de officiële opening van het lichtkunstwerk op de gevel gisteravond wél plaats. In de maand december is er iedere dag vanaf 17.00 uur  tot middernacht een 16 meter hoge animatie van kunstenaar Stang Gubbels te bewonderen op de zijgevel (Coffeelovers Annex kant). Onderdeel van de programmering van Magisch Maastricht. 

Wat de start van een heropening van het Centre Ceramique als vernieuwde locatie voor cultuur -en kunst activiteiten had moeten zijn in de maand december, is nu een lichtbaken vooral van buitenaf te bewonderen. De kunstenaar Stang Gubbels is tevens de huisdesigner. Hij laat de geschiedenis van Maastricht op een bijzondere manier al terugkomen in een 64 meter lang hekwerk van stalen ‘kantwerk’ op de 2e etage in Centre Céramique. Daarnaast droeg hij zijn steentje bij aan de presentatie van de erfgoedcollecties op de vierde verdieping waar zijn illustraties terug te zien zijn op de hergebruikte studiecellen die nu ‘kijkdoosjes’ vormen met episoden uit de geschiedenis van de stad.

Het gebouw blijft open, naar verwachting tot 17.00 uur met de nieuwe maatregelen van het kabinet, die vanaf aanstaande zondag ingaan. Tijdens de reguliere openingstijden tot 17.00 uur is de tentoonstelling Reframed by Loraine Bodewes, sinds dit weekend geopend, over 15 jaar Tefaf. Daarnaast kan men op de vierde verdieping de geschiedenis van Maastricht ontdekken, bij de maquette van 1748 met augmented reality. Duik de straten in  van onze stad in de 18e eeuw, leer over de rijke historie van de aardewerkfabrieken, Lodewijk XIV, d’Artagnan en de Romeinen. Ook is de bibliotheek gewoon open, anderhalve meter afstand en mondkapje zijn verplicht. Bij Coffee Lovers op de eerste verdieping in het gebouw blijft scannen van de QR-code bij het nuttigen van een kopje koffie een vereiste. Voor meer info : www.centreceramique.nl