Gedeelte Tihange blijft tien jaar langer open

Tihange 3 blijft nog eens tien jaar langer open. Dit na een maandenlange onderhandeling tussen de Belgische overheid en energiebedrijf Engie, dat eigenaar is van de kerncentrale.

Uiterlijk in de winter van 2026 moet de kernreactor klaar zijn voor een langere levensduur. Het gaat hierin dus niet om Tihange 2, waar eerder scheurtjes in zijn gevonden; die gaat dit jaar dicht.

Onderhandeling
De onderhandeling duurde zo lang omdat het energiebedrijf onder meer korting wil op het bergen van radioactief afval. De Belgische overheid en Engie stappen nu beiden voor 50 procent in een bedrijf dat de verlenging gaat beheren. De reactor blijft volgens de regering nog even nodig nu de EU steeds minder aardgas uit Rusland importeert en de verandering naar milieuvriendelijkere energievormen nog lang niet rond is.

Discussie
Tihange zorgt al jaren voor discussie in onze stad, in 2017 werd hierom een menselijke ketting van zo'n 50.000 mensen gevormd tussen Aken en Luik. Ook zijn er in 2018 een half miljoen handtekeningen opgehaald tegen de kerncentrale, die ligt op zo'n 30 kilometer van Maastricht.