Gedeeld kippenhok Mariaberg ligt er vernield bij

Het gedeelde kippenhok in Mariaberg ligt er momenteel verlaten en vernield bij. Hoewel het hok aan vandalisme eerder ten prooi viel, blijkt dat het hok wordt verplaatst en daardoor is vernield. Ook omdat er bloedluis in het hok huisveste. Dat laat Deniece Clermonts, de kunstenares die het hok eerder beschilderde ter opvrolijking weten.

Het hok waarbij buurtbewoners sinds februari dit jaar kippen konden adopteren, werd door buitenlandse studenten van de Universiteit Maastricht geïnitieerd en opgezet. Het project werd gerealiseerd nadat de studenten 4000 euro wonnen met dit plan, tijdens een ideeënwedstrijd van jongerenorganisatie CODE043.

Elke week kon één iemand in de buurt verantwoordelijkheid dragen voor het verzorgen van de beestjes. De eieren werden onderling verdeeld. Het was de bedoeling dat het hok als een corona proof ontmoetingsplek ging dienen en extra gezelligheid in de buurt bracht.  Maar daar lijkt het nu alles behalve op.

De hekken die er voorheen omheen stonden zijn verplaatst van het ‘mariaveldje’, zoals het in de volksmond wordt genoemd, en staan nu achter het buurtcentrum van Mariaberg. Ook aan de Anjelierenstraat. Weliswaar iets beschutter, achter een heggetje, volgens Clermonts. Daar staat nu een tentje tijdelijk.

Ook had het kippenhok te maken met bloedluis.  Daarom moest het hok weg, want bloedluis, daaraan gaan de kippen dood, zo vertelt Clermonts. Bloedluizen zijn eigenlijk bloedmijten, ook wel bekend als de rode vogelmijt. De mijten leven in het kippenhok en verschuilen zich in de kieren en achter planken. In de nacht komen ze te voorschijn om bloed te zuigen bij de kippen.