Forum voor Democratie neemt mogelijk deel aan gemeenteraadsverkiezingen

Er komt mogelijk een lokale divisie van de landelijke partij Forum voor Democratie (FVD) die gaat meedoen aan de komende Maastrichtse gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een deelname van een afgevaardigde van de landelijke partij, Brent Hadderingh, aan een online workshop op 20 december. Dit is een workshop van ProDemos, in samenwerking met gemeente Maastricht, aan waarschijnlijk deelnemende partijen.

Brent Hadderingh was namens Forum voor Democratie digitaal bij de workshop aanwezig, dat bevestigen meerdere lokale partijen. Volgens hen woonde Hadderingh de workshop bij als een soort oriëntatie op een eventuele lokale deelname van de landelijke partij. Hadderingh is actief bij de JFVD, de politieke jongerenbeweging van FVD.

ProDemos bevestigt aan RTV Maastricht dat deze workshop digitaal is gehouden en dat de lokale griffieafdeling van de gemeente hiervoor de waarschijnlijk deelnemende partijen uitnodigt. In dit geval betrof dat de workshop ‘Stemwijzer’ waarbij mogelijke deelnemende partijen uitleg van - en inspraak krijgen in - de stemwijzer. Ook bevestigt Prodemos dat Hadderingh daarbij aanwezig was

Brent Hadderingh zelf wilde niet reageren op de mogelijke Maastrichtse deelname van de partij. Simone Kerseboom, Maastrichts Tweede Kamerlid van FVD, laat aan RTV Maastricht weten dat de partij in januari pas definitief beslist over deelname van plaatsen in Limburg.

ProDemos

ProDemos is een landelijke organisatie die zich bezighoudt met educatie over democratie en de rechtsstaat en samenwerkt met gemeenten door cursus programma's, begeleiders en lesmaterialen aan te bieden. Over hoe je bijvoorbeeld gemeenteraadslid kunt worden. Prodemos geeft in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen altijd een workshop aan alle partijen die waarschijnlijk mee gaan doen aan de verkiezingen. Tijdens zo'n workshop kunnen partijen aangeven wat er lokaal speelt en belangrijk is. Op basis daarvan maken zij 20 a 30 stellingen die uiteindelijk in de kieswijzer terechtkomen.

Deelname

Hoewel alle nieuwe partijen zich bij de gemeente voor 20 december hebben moeten registreren en deze op de website van de gemeente als zodanig vermeld staan, geldt dat voor deelname van landelijke partijen op lokaal niveau niet. Ook niet als dit voor de eerste keer is. Nieuwe lokale divisies van landelijke partijen hoeven zich pas uiterlijk 31 januari kenbaar te maken. Bovendien kunnen nieuwe deelnemende partijen zich nog tot halverwege januari terugtrekken. Op 4 februari moeten alle partijen die meedoen een kandidatenlijst presenteren.