Forse stijging makelaarstarieven in Maastricht

Terwijl landelijk de tarieven van makelaars dalen, betalen huizenverkopers in Maastricht fors meer. De gemiddelde makelaarskosten voor de verkoop van een huis lag in 2023 landelijk op €4.930, en dat is bijna €173 lager dan het jaar daarvoor. In Maastricht vond er juist een stijging plaats van ruim €1.690 ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat het platform Mijn Verkoopmakelaar sinds 2019 publiceert. De cijfers zijn gebaseerd op alle voorstellen die makelaars in en om Maastricht hebben gedaan, via het platform van Mijn Verkoopmakelaar, aan huiseigenaren in Maastricht die hun woning wilden verkopen. De belangrijkste oorzaak lijkt de prijzen van de huizen te zijn. 

Gemiddeld tarief
Onder de vijf grootste Nederlandse steden is Rotterdam het goedkoopst. Amsterdam voert de lijst aan als duurste stad. Utrecht volgt op korte afstand. Den Haag en Eindhoven blijven net als Rotterdam onder het landelijk gemiddelde. Maastricht deed in 2023 weinig onder voor de hoofdstad met een gemiddeld tarief van €5.233. 

Prijsklasse bepalend
“De prijsklasse van een woning is natuurlijk een belangrijke factor in de hoogte van de tarieven: voor een woning in een hoge prijsklasse wordt doorgaans een hoger tarief gerekend dan voor een woning in een lage prijsklasse. Dat verklaart waarom de prijs in Wassenaar gemiddeld het hoogst is. Een meer onderschatte factor is de hoeveelheid concurrentie binnen een stad. In plaatsen waar weinig woningen te koop komen, maar er relatief veel makelaars zijn, zie je dat tarieven zakken.  De gemiddeldes uit het onderzoek zijn gebaseerd op elf makelaars die op woningen in Maastricht hebben gereageerd. Waarvan er vijf in Maastricht zelf zijn gevestigd. De makelaars in het onderzoek zijn aangesloten bij NVM, VastgoedPRO, VBO en niet-aangesloten makelaars.", verklaart Antoine Steenkamer, oprichter van Mijn Verkoopmakelaar. 

Verrassend
In een korte reactie laat NVM Limburg-voorzitter Etienne Erkens weten verrast te zijn door deze cijfers. "In Nederland zijn er geen afspraken met betrekking tot tarieven die makelaars mogen rekenen. Elke makelaar rekent zijn/haar eigen tarief", aldus Erkens. "Tarieven worden onderling ook niet gedeeld. Ik weet niet welke en hoeveel makelaars hebben deelgenomen aan dit onderzoek. En ook niet in welk segment de makelaars in kwestie werkzaam zijn. Om heel eerlijk te zijn herken ik deze cijfers vanuit het werkveld niet."