Fonteinen spuiten een jaartje niet

Het stadsbeeld van Maastricht zal er deze zomer wat minder zomers uitzien. Vanwege groot onderhoud worden 15 fonteinen in de stad dit jaar namelijk niet in werking gezet.

Vorig jaar bleek dat de installaties van de fonteinen niet meer voldoen aan de wettelijke eisen. De meesten hebben hun laatste renovatie in 1995 gehad en worden deze zomer onder handen genomen. De meest beeldbepalende fonteinen in met name het centrum komen als eerste aan de beurt. Het herstel van de fontein in het stadspark is afhankelijk van de reparatie van de stadsmuur. Naar verwachting zullen de installaties komend jaar gefaseerd weer worden aangezet. In 2025 zullen de meeste fonteinen weer in klaterende staat zijn.

Rondom een zuil zijn vijf hand-in-hand staande carnavalsvierders uitgebeeld: twee vrouwen, twee mannen en een kind. Boven hen rondom de zuil de tekst "hwat uuch vas". Hawt uuch vas! ontwerp: Frans Gast, 1978 Vijf gemaskerde carnavalsfiguren dansen hand in hand rond deze spetterende fontein. Het kunstwerk werd geplaatst ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Spaarbank Maastricht. Plaquèt in 2009 aongebooje door: Veldeke Vastelaovendscabberèt Ronald van den Hoven