Financiële injectie van 8 miljoen na verlies bij jeugdzorgorganisatie Xonar

Jeugdzorgorganisatie Xonar krijgt van 16 Limburgse gemeenten een financiële injectie van acht miljoen euro. In Maastricht gaat het om 1,5 miljoen euro. Komt dit geld er niet, dan valt Xonar om, zeggen de gemeenten. 

Xonar lijdt sinds 2019 verlies. Het is de grootste jeugdzorgorganisatie in Zuid-Limburg en verleent aan zo'n 2400 kinderen zorg. Het verlies leidt tot grote problemen binnen de organisatie. Het bedrijf moest mensen ontslaan om overeind te blijven. In april vorig jaar werd duidelijk dat de situatie nog niet was verbeterd en sindsdien zijn de gemeenten bezig met een noodplan. 

Bedrijfsvoering
De gemeenten schieten Xonar te hulp met een eenmalige bijdrage van maximaal acht miljoen euro. Voorwaarden zijn dat de bedrijfsvoering binnen Xonar op de schop gaat. Ook moet verliesgevend zorgaanbod afgestoten worden en moet er een bestuurswissel komen. Alle 16 gemeenteraden moeten nog een besluit nemen over de bijdrage. Dat gaat na de zomer gebeuren omdat de raden nu met reces gaan. De gemeenten blijven de komende periode de vinger aan de pols houden om te kijken of de aan de voorwaarden ook voldaan wordt.

Zorg verdwijnt
Gisteren meldde RTV Maastricht al dat de gespecialiseerde dagbehandeling DB Xtra gaat verdwijnen. Daarnaast gaat nu ook stoppen met de Medisch kleuterdagverblijven (MKD). De lopende zorgtrajecten worden afgerond, zo staat in het plan. Andere trajecten worden overgedragen aan andere zorgpartijen. "De kinderen staan voorop. We hebben er op ingezet dat die zo min mogelijk merken hiervan", benadrukt burgemeester Annemarie Penn- te Strake.

Door het verdwijnen van de MKD's en de dagbehandeling staan ruim 100 banen op de tocht. In totaal gaat het om 131 FTE die verdwijnen bij Xonar. Van de 8 miljoen gaat zo'n 3,7 miljoen naar het vangnet voor het personeel. Voor de medewerkers wordt gezocht naar een andere baan. "In deze sector wordt naar heel veel personeel gezocht, dus er is voldoende plek", vertelt burgemeester Penn-te Strake. 

'Duurzaam herstel'
Xonar laat in een reactie weten niet voor camera te willen reageren. Wel schrijven ze in een verklaring "heel verheugd" te zijn met dit plan van de gemeenten. "Xonar is ervan overtuigd dat de voorgestelde financiële impuls bijdraagt aan het duurzame herstel van de organisatie en de hulp aan circa 2400 kinderen, jongeren en gezinnen daarmee gecontinueerd kan worden; deze kinderen, jongeren en gezinnen zijn de grote winnaar van dit besluit", zo laat de jeugdzorgorganisatie weten. 

In de tussentijd zijn er ook nog fusieplannen tussen Xonar en de Mutsaersstichting. Die lopen ondertussen nog op de achtergrond door. Toch is deze financiële impuls nodig om Xonar overeind te houden, schrijven de gemeenten.