Film kijken in de stad tijdens filmfestival Transitions

Liefhebbers van bijzondere films kunnen sinds afgelopen donderdag op diverse plekken in de stad genieten van filmfestival Transitions. Zoals bijvoorbeeld in het Havenmeesterhuisje bij het Bassin. Het festival is nog tot en met morgen te bezoeken.

'Transitions' is inmiddels al een paar dagen in volle gang. En projectleider Amber Lalieu van initiatiefnemer Video Power is tevreden. "De films die op veertien locaties in het Sphinxkwartier en de Jan van Eyck Academie te zien zijn worden hartstikke goed ontvangen. Mensen vinden de plekken bijzonder, maar ook de films zelf. Het zijn korte films van zogenaamde  'avontuurlijke' filmmakers - kunstenaars die zich niet aan gestelde regels houden, en vaak maar een klein budget hebben. Daarvan zitten er in Maastricht heel wat, maar op de een of andere manier blijft dat gegeven nog niet echt hangen. Met Transitions - dat mogelijk is gemaakt door o.a. de gemeente, het Elisabeth Strouven Fonds en Panasonic-  hopen we ze een platform te bieden, een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten". 

De vertoning van The Chocolate Bar van Bethan Huws die in het Havenmeesterhuisje bij het Bassin te zien is, is een samenwerking met het Bonnenfanten Museum. De korte film met de Welsh acteur Rhys Ifans (bekend van o.a. Notting Hill), gaat over een Babylonische spraakverwarring rondom het Engelse woord voor chocoladereep/chocolatebar en Mars, en die trekt door tot in het absurde. Het kleine huisje aan de kade is er niet speciaal voor opgeruimd. "We hebben het binnenste zo gelaten. Dat past mooi bij het geheel, en de film, vonden we", stelt Amber. 

Aan Transitions werkten verschillende partijen mee, zoals Bureau Europa en Viewmaster Projects. Betalen voor de films op locatie hoeft men niet. In het foldertje dat op de plekken ligt is precies te zien hoe men moet lopen. Maar het filmfestival gaat vandaag en morgen ook door in filmhuis Lumiere. "Mensen kunnen er een kaartje kopen en dan ook praten met de filmmakers. Het wordt een bijzonder evenement. En zoals het er nu naar uitziet zullen we dit volgend jaar herhalen", aldus Amber. 


Meer nieuws