Festival Maas maakt van start culturele seizoen een enorme happening

De start van Festival Maas, donderdagavond op het Vrijthof, liet gelijk zien dat de makers geen half werk hebben gemaakt van de programmering.  De aanwezigen op Camping Kosmos - noem het gerust een ferme knipoog naar het iconische Boulevard of Broken Dreams- kregen gelijk wat je mag verwachten van een cultuurfestival.

Van onderbroekenlol op niveau tot twee jonge vrouwen overlopend van talent in twee totaal van elkaar verschillende disciplines. Een beeldend sfeerverslag van Laurens Bouvrie.

De één op toneel, de ander op de dansvloer.  Beiden piepjong en gezegend met talent. Maar daarmee ben je er niet, weet iedereen. Heel hard werken, zelfs daar red je het niet mee, wil je meer zijn dan alleen een talent. Wist eerst de Maastrichtse toneelspeelster Luka Kluskens het publiek een half uur lang tot nadenken te stemmen met haar living statue monoloog (regie Zorba Huisman); het applaus in de Spiegeltent was nog niet verstomd voor haar performance of de Amsterdamse Conchita Boon danste op leven en dood haar flamenco voorstelling De- and Recode van choreografe Phoebe Brack. Twee keer zag ik talent, passie, gevoel voor drama, prachtige timing en vooral je ziel en zaligheid bloot leggen in cultuuruitingen. Vooral dat laatste grijpt toch ieder mens met een beetje gevoel voor de grote en kleine vragen in het leven bij de keel. Zo jong nog en dan zo volwassen het leven in beweging en woord weten te dramatiseren.

En om na die twee voorstellingen wat stoom af te blazen, ook dat krijgt het publiek alle dagen voorgeschoteld, is er de lach en ontspanning. Donderdagavond werden die gebracht door het altijd weer hilarische Belgische duo Okidok. Noem het gerust Onderbroekenlol, inderdaad met een hoofdletter O geschreven. Eens in je leven moet je ze gezien hebben. Laat de beelden maar spreken.  
De makers van Festival Maas hebben op uur 1 gelijk de lat al torenhoog gelegd. Je bent geneigd te zeggen, veel mooier gaat het niet worden. Maar Servé Hermans, Renske Thomas en Wim Smeets, de organisatie, een beetje kennende, moet je vrijdag, zaterdag en zondag niet het risico nemen Camping Kosmos of andere locaties over te slaan.