'Faculty bar' voor medische studenten in Randwyck in de maak

Er komt waarschijnlijk dit academisch jaar nog een faculteitsbar in Randwyck voor studenten van de medische faculteiten. Daar was volgens de initiatiefnemers, de faculteitsraad en de studievereniging voor Geneeskunde onder de studenten grote behoefte aan. Dit alles onder de naam The Faculty Bar aan de Universiteitssingel 40. 

Vijf jaar vertraging

Door steeds wisselende leden en corona, duurde het realiseren van de bar zo’n 5 jaar, vertelt Matthijs Maring van de Faculteitsraad. Toch is er al zicht op een eventuele opening. Aanvankelijk mikte men hiervoor op dit academisch jaar, maar de Faculteitsraad neemt een slag om de arm en denkt dat het officiële startschot in het volgende studiejaar zal zijn. Ook omdat er nog een zogeheten barraad' samengesteld moet worden waar studenten tot 15 juni nog op kunnen solliciteren via hun Instagram pagina. 

"Elkaar ontmoeten na tentamen"

Het enige voordeel dat corona heeft gebracht is een verbouwing, waardoor de locatie afgezien van een eventuele spoelbak helemaal klaar is voor een horecafunctie. Lampjes, koeling, barkrukken alle benodigdheden zijn er. "Misschien dat er zelfs van het kleine binnentuintje gebruik kan worden gemaakt in de zomermaanden", zo vult ander lid van de Faculteitsraad Jort Simons aan. "Het is vooral in Randwyck zo dat het een beetje buiten de stad valt. Het is een grote faculteit en een goede manier om studenten te verbinden en na je onderwijs of tentamen iets sociaals en laagdrempeligs te doen. Wij denken dat het studenten van verschillende faculteiten kan verbinden".  Ook Matthijs ziet ook vooral de meerwaarde in verbinding tussen studenten onderling omdat door corona het sociale leven van de student op een laagpitje is kwam te staan. "Voor studenten is het een manier om andere studenten te ontmoeten, zeker toen lessen online waren....Het verhoogt uiteindelijk het plezier in studeren". zo verwacht hij.

Voor en door studenten

Studenten gaan zelf de bar runnen. De barraad gaat dit organiseren. Het is voor studenten en door studenten dus. Biertjes moeten daarom tegen schappelijke prijzen over de toonbank gaan, want het moet laagdrempelig zijn. Bovendien heeft het 'café' geen winstoogmerk en verkoopt het alles tegen de kostprijs. 

Studievereniging betrokken

Er zijn vier grote studieverenigingen in Randwyck, waaronder die van geneeskunde waar Manon van der Velden penningmeester is. Zij is betrokken bij de financiële organisatie van de barraad en om mensen te leveren voor het Barbestuur. "Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat wij onze activiteiten hier kunnen laten plaatsvinden. Maar ook praktisch gezien zullen we gaan zorgen voor het opvullen van de bar en dat de bar veel gebruikt gaat worden". Zij merkt dat de plek erg geliefd is bij leden van de vereniging, weliswaar nu nog voor studeren overdag, maar daar ziet ze wel verandering in komen: "want hoe mooi is het om dan in de toekomst een colaatje of biertje hier te kunnen drinken?"

Pilot van een paar uurtjes per week

Bij wijze van een pilot en om te kijken hoe groot het draagvlak bij studenten is, start de bar dan op de woensdag- en vrijdagmiddag van 15.30 uur tot 17.30 uur. Wellicht worden de dagen en uren nog verder uitgebouwd, maar zover is het vooralsnog niet. Omwonenden en andere partijen hoeven zich dan ook niet druk te maken over overlast of iets dergelijks, zo stelt Jort. Hij verwacht dan ook geen verzet of andere negatieve geluiden. De ruimte waarin de bar zich bevindt blijft overdag en dagen waarop er geen bardienst is dan een studieplek, maar er wordt ook nog gekeken of de bar verhuurd kan worden voor borrels en andere evenementen.