Expositie in ruimte Blanche Dael gebouw

“Dit project heeft me uit een dip geholpen”; dat zijn de woorden van de fotografe Natasha Porschneva die haar werk sinds dit weekend exposeert in een ruimte van koffiebranderij Blanche Dael, de nieuwe locatie van het hoofdkantoor in het Sphinxkwartier. Waar ze zelf ook werkt in de winkel. Natasha werkte zelf in coronatijd in de winkel aan de Wolfstraat en merkte dat, door alle beperkingen tijdens de pandemie en de lockdowns, andere openingstijden en mondmaskers, het contact met de klant steeds beperkter werd en daardoor het plezier in het werk ook minder werd. Fotograferen hielp haar door deze periode heen. “Het is mijn keendje”, aldus Porschneva.

Op deze manier geeft ze als het ware een gezicht terug aan het bedrijf én een lach of persoonlijke noot. Iedere werknemer is namelijk op de gevoelige plaat vastgelegd met de toevoeging van een persoonlijk element. Het verhaal achter de persoon, door een bepaalde pose, attribuut of omgeving, komt zo op ludieke wijze naar voren.

We zijn meer dan een bedrijf dat hier gevestigd zit met een branderij, horecafunctie, winkel, kantoor en zogeheten ‘koffieschool’. We willen culturele en maatschappelijke projecten steunen en zo ook een publieke functie vervullen. Bovendien stamt het gebouw uit de 19e eeuw en ons familiebedrijf is rond dezelfde tijd opgericht

• Albert Berghof

Porschneva studeerde fotografie aan de kunstacademie in Rusland en is 18 jaar geleden in Nederland terechtgekomen waarna ze in de detailhandel ging werken. Toch is ze het vak voor fotografie nog niet verleerd. Dat vindt ook Albert Berghof van Blanche Dael , die laat weten dat afgelopen vrijdag bij de opening iedereen pas voor het eerst zijn foto terugzag. “Iedereen was aangenaam verrast.” Het was even spannend, ook voor Blanche Dael zelf, om in te stemmen met het verzoek van Natasha om iets met de ruimte te doen, maar men is zeer tevreden met het resultaat. laat Berghof weten.

De tentoonstelling die tot 19 september is te zien, heet ‘Carte Blanche’ en is gratis te bezoeken tussen 10.00 uur en 17.00 uur iedere werkdag. Blanche Dael zit sinds kort in het Brikkegebouw en mensen zijn van harte uitgenodigd om daarnaast het oudste nog staande gebouw van het industriële gebied eromheen, te bezoeken. “We zijn meer dan een bedrijf dat hier gevestigd zit met een branderij, horecafunctie, winkel, kantoor en zogeheten ‘koffieschool’. We willen culturele en maatschappelijke projecten steunen en zo ook een publieke functie vervullen. Bovendien stamt het gebouw uit de 19e eeuw en ons familiebedrijf is rond dezelfde tijd opgericht”, aldus Berghof.