ENCI-complex Maastricht verkocht

De nieuwe eigenaar, vastgoedondernemer Limburg Real Estate, wil op het complex inzetten op  betaalbare woningbouw en studentenhuisvesting, maar ook op o.a. onderwijs, cultuur en recreatie. 

Heidelberg Cement Benelux, eigenaar de ENCI, doet het complex later deze maand over aan vastgoedondernemer Limburg Real Estate (LRE), zo hebben beide partijen vanmiddag laten weten. Hoeveel er voor de ENCI betaald wordt is niet bekend gemaakt.

LRE dat kantoren heeft in Heerlen en Eindhoven, heeft ambitieuze plannen met het terrein en de gebouwen. Vooralsnog staat er betaalbare woningbouw en studentenhuisvesting op de planning, maar het complex zal op termijn meerdere huurders gaan hebben. Er worden ideeën uitgewerkt op het gebied van onderwijs, onderzoek, cultuur en recreatie, zo laat het vastgoedbedrijf weten.  

Duurzaam

Duurzaamheid wordt hoe dan ook een speerpunt. De bedoeling is dat het hele complex energieneutraal wordt oa. door het inzetten van  zonnecollectoren en batterijen voor energieopslag. Samen met Rademacher De Vries Architecten gaat architecte Francine Houben met haar kantoor Mecanoo Architecten zich buigen over de invulling van de locatie. 

Respect voor industrieel erfgoed

LRE - gekozen uit meerdere partijen die geïnteresseerd waren in de koop - laat weten de rijke historie en het industrieel erfgoed van de voormalige cementfabriek ENCI Maastricht te respecteren. Men zal zich dan ook gaan houden aan de verplichtingen in het Plan van Transformatie uit 2010, zo laat men weten.  Ook neemt men de verplichtingen over van ENCI voor wat betreft de huurders die momenteel op de locatie zitten. 

Zie ook