Eindtoets basisschoolleerlingen 2024 in periode Vastelaovend

Verbazing en verontwaardiging bij heel wat vastelaovendvierders.  Komend schooljaar wordt de eindtoets voor basisscholen afgenomen in de eerste twee volle weken van februari, 5 tot en met 16 februari. Carnavalszondag - dat in 2024 op 11 februari valt - ligt daar middenin.   

De Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge, waarbij zeventien grootste en oudste stad vastelaovesverenigingen van Limburg - waaronder ook Maastrichtse stadscarnavalsvereniging De Tempeleers - zijn aangesloten, heeft de minister een open brief gestuurd. “Het ministerie heeft scholen geïnformeerd dat ze 'het evenement' carnaval maar moeten verplaatsen. Maar, beste Minister, carnaval is géén evenement! Carnaval of beter gezegd vastelaovend is dynamisch immaterieel erfgoed; liedjes, verhalen, dialecten, rituelen, gebruiken en tradities. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving.”

Stef Niekamp, voorzitter van het College van Bestuur van de stichting Kom-Leren, scholenkoepel van 19 basisscholen in Maastricht Heuvelland, laat in een interview met L1 weten dat dit geen goed plan is. "Je wilt met de toets een zo goed mogelijk beeld krijgen van waar de leerling staat. Dat werkt niet als de toetsperiode valt in de twee weken dat de leerlingen carnavalsvakantie hebben of afgeleid zijn door alle carnavalsactiviteiten." Hij meldt het 'tekenend te vinden voor de affiniteit die Den Haag heeft met de regio'.

Tweede Kamerlid Paul van Meenen van D66 heeft de minister gevraagd of hij wel weet dat scholen de datum van carnaval helemaal niet kúnnen verzetten. Hij verzoekt dan ook om de toetsperiode te verruimen.

Foto: RTV Maastricht