Eenzaamheid gaat niet met vakantie

De eerste vakantiedag is nu ook in Maastricht een feit. De scholen zijn sinds vrijdag dicht, dagjes uit zijn gepland. Voor veel mensen is het een fijne tijd. Maar vakantie betekent voor ouderen vaak ook … een groter risico op eenzaamheid. 

Veel activiteiten vinden tijdens de lange zomervakantie geen doorgang. Soms zijn gemeenschapshuizen vanwege de zomer dicht, vrienden en familie zijn vaak op reis. Daarom organiseert Stichting met je Hart Maastricht juist tijdens deze weken verschillende leuke dingen. Zoals de stamtafels bij diverse Maastrichtse uitspanningen als Rozemarijn, Abrahamslook of La Chine.

Vrijwilligers

"Soms is het ook voor ons lastig om vrijwilligers te vinden in deze drukke tijd", vertelt Marion Tellings van Stichting met je Hart. "Mensen zijn vaak op vakantie, en zijn soms ook zelf wat ouder en door corona niet altijd meer beschikbaar. Toch proberen we met man en macht de nu bijna 100 aangemelde ouderen een leuke tijd te bezorgen. Soms is gewoon een telefoontje al genoeg, maar het best is als mensen elkaar structureel kunnen ontmoeten. Daar zijn al heel wat vriendschappen uit ontstaan. Mensen gaan elkaar dan zelf opzoeken, en dat is heel fijn om te zien".  

Kaartje

"Kleine dingen kunnen al helpen om mensen te laten voelen 'erbij te horen'. Daar kan iedereen aan meewerken", stelt Marion. "Stuur eens een kaartje naar je oude buurvrouw vanaf je vakantieadres, informeer bij de meneer aan de overkant of het allemaal goed met hem gaat. En mocht je er eens aan denken méér te willen doen, meld je dan aan als vrijwilliger. Informatie daarover vind je op onze site: https://www.metjehart.nl/gemeenten/maastricht/