Een kwart miljoen voor samenwerking tussen lokale omroepen

De samenwerkende lokale omroepen RTV Maastricht, Meer Vandaag uit Meerssen en 3Heuvelland krijgen volgend jaar een flinke bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Het gaat om een bedrag van 250.000 euro.

De subsidie is onderdeel van een landelijk project waarbij lokale omroepen worden ondersteund in de latere overgang naar streekomroepen. Die moeten zorgen voor een betere lokale nieuwsvoorziening.

Bestemming van het geld
Coördinator van het gezamenlijke project is Francois Lenaerts, directeur van RTV Maastricht. Hij is enthousiast over de financiële impuls. “We hebben hier met mensen van de drie omroepen hard aan gewerkt. Het geld dat we nu ontvangen, een bedrag van 250.000, is niet bestemd om de reguliere kosten te dekken van iedere omroep of nieuwe apparatuur of de inrichting van onze studio. Het overgrote deel van het geld is specifiek bedoeld om in aanvulling op de bestaande omroepen een aantal journalisten te kunnen aantrekken voor de diverse nieuwsredacties binnen onze streek."

Een eerste stap
De samenwerkende omroepen komen in 2024 bovendien met enkele gezamenlijke producties op het gebied van nieuws en informatie in de streek. "Dit is een eerste stap richting een later te vormen streekomroep. Die bedient dan een zestal gemeentes, namelijk Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals", aldus Lenaerts. De vorming van streekomroepen sluit aan op de plannen die staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media voor de zomer presenteerde. De uitwerking van deze plannen kan vooralsnog, ondanks de val van het kabinet, doorgaan.