'Een diepe buiging voor de echte helden vaan de Mestreechter Vastelaovend'

Stadsfotograaf Laurens Bouvrie maakte maandagochtend zijn traditionele rondje door ‘eus Sjoen Mestreech nao Vastelaovendszoondag.’ Ook dit jaar volgde hij – zoals hij ze zelf graag noemt – de echte helden vaan de Mestreechter Vastelaovend. Hieronder zijn verslag.

Het is nog donker. In het Aldenhofpark heerst een serene rust. Hemelsbreed, nog geen 300 meter verder, is van die idyllische maandagochtendsfeer weinig te merken. Bij café Forum en Enfin hoor je de blazers van de medewerkers van Stadsbeheer, de rollende holle biervaten, de hogedrukspuiten van de wc-schoonmakers en het glasgerinkel van de glasbakken die worden leeggemaakt.

Positief
Deze eigentijdse uitvoering van Neil Diamond’s Beautiful Noise wordt in de vroege ochtend op alle pleinen, straten en andere hotspots van de ‘Mestreechter Vastelaovend’ ten gehore gebracht. Wat altijd weer opvalt? De opgewektheid en het positivisme waarop al die vroege werkers hun arbeid verrichten.

Uitdaging
En dan de tientallen schoonmakers van cafés. Hun ‘poetsplaatjes’ met de carnaval ordentelijk houden; dat is nogal een uitdaging. Niet zelden beginnen ze gelijk na het sluiten van de kroegen, dus midden in de nacht, aan hun taak.

Plastic
Dit jaar wordt voor het eerst een poging gewaagd om de plastic bierbekers niet in het afval te laten verdwijnen. Voorzichtige conclusie. Dat lukt niet voor de volle 100 procent. Maar het aantal zakken dat maandagochtend klaarstaat om op te halen en een eerste visuele inschatting doen vermoeden dat het afval geslonken moet zijn.

Foto's en tekst: Laurens Bouvrie