DSM gaat samenwerking aan met Meatable voor kweekvlees

Het chemiebedrijf DSM gaat samenwerken met het Delftse kweekvlees bedrijf Meatable, zo meldt de Volkskrant. DSM zal in de toekomst het hoofdkantoor verhuizen van Heerlen naar het Euroscoop-gebouw op de hoek van de Wilhelminasingel en Sint Maartenslaan in Maastricht.

Door de krachten te bundelen willen DSM en Meatable de smaak en textuur van het gekweekte vlees op dat van ‘echt’ vlees laten lijken. Echt vlees betekent dan het vlees rechtstreeks afkomstig is van een geslacht dier en waar celdeling voor weefsel dus in het dier heeft plaatsgevonden. Het zogenoemde kweekvlees is vlees dat is gekweekt in een kunstmatige omgeving, wel volgens dezelfde biologische principes zoals dat in een zoogdier gebeurt zoals een koe, maar dan geïsoleerd in een bakje dus. 

In 2013 kwam al een eerste, erg dure versie van de kweekversie op de markt, maar deze was nog niet wat het moest zijn afgaande op de smaak en textuur.

Ook het Maastrichtse Mosa Meat ontwikkelde een versie van een kweekburger en ging eerder op zoek naar een investeerder. Investeren in kweekvlees als alternatief voor de gewone variant is namelijk interessant. Door de groei van de wereldbevolking kan de vee- en vleesindustrie de eiwitbehoefte van de mens niet meer aan. Er gaat veel geld om in het aanboren van alternatieve eiwitbronnen, zowel plantaardig als ‘dierlijk’, ook in de vorm van deze kweekburger. Voor het milieu valt er eveneens wat te behalen als de burger niet meer rechtstreeks van een dier komt. Zo snel mogelijk een burger, of vlees produceren dat op echt vlees lijkt en zo proeft, alleen dan kiest de consument voor de kweekburger. En dat is dan ook het doel. De vloeistof waarin de burger gekweekt wordt is alleen erg duur. Meatable en DSM willen daarom in de toekomst gaan kijken hoe dit goedkoper kan.