Drumbandfestival Maastricht slaat aan bij harmonieën en fanfares

Maastricht is weer een evenementje rijker. In de thuishaven van Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht, de Sterzaal aan de Bredestraat, vond afgelopen zondag het Drumbandfestival Maastricht 2023 plaats.

Dat het de organisatoren menens is de drummers en slagwerkers van de Maastrichtse harmonieën en fanfares een jaarlijks podium te geven; dat blijkt uit het gegeven dat de datum en locatie van de volgende editie al bekend is. Op 17 november 2024 organiseert de Koninklijke Harmonie van Heer de tweede editie.

Strakke koppies, focus op de instructeur – dat is de benaming voor de dirigent van een drumband – en voor de eerste roffels of slagen vallen in het gelid staan. De drumband van Garderizzjemint De Kachelpiepers, Senioren Drumband en drumbands van de Koninklijke Harmonie van Heer, harmonie Sint Michaels (Heugem), fanfare Sint Servatius (Biesland) en uiteraard de trommelaars van de Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht maakten er zondagmiddag 19 november geen half werk van.

Het mooie van dit initiatief is dat het idee afkomstig is van de leden van de drumsectie van de Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht. Lars Thijssen, voorzitter van de fusie-harmonie: “Toen zij ons de vraag stelden om eens drumbandfestival te organiseren zijn we eigenlijk gelijk enthousiast geworden. Dus besloten we alle harmonieën en fanfares aan te schrijven.
”Met succes blijkt tijdens editie één. Zes korpsen treden aan. Zij die ontbreken, zoals de drumband van Kunst Door Oefening, geven aan al andere activiteiten te hebben, maar willen volgend jaar graag van de partij zijn.

Nogmaals Lars Thijssen: “We zijn heel erg tevreden met deze eerste editie. De drumbands lieten horen over veel variëteit te beschikken. Wat ook mooi was dat ze ook nieuwsgierig waren naar elkanders verrichtingen.” Dat geldt overigens niet alleen voor de drummers onderling. In het publiek in de Sterzaal zijn tal van andere muzikanten van de muziekgezelschappen te vinden. Het naar elkaar toe presenteren, te luisteren en – uiteraard een net zo belangrijk aspect als het spelen van muziek – een middag lang gezellig met elkaar te zijn lukt deze zondag zoals dat vooral muziekkorpsen in hun DNA hebben. Met vlag en wimpel dus.

Tekst en foto's: Laurens Bouvrie