Drukte bij Unmute Us-demonstratie

Enkele duizenden mensen hebben zaterdagmiddag in Maastricht meegelopen in het Unmute Us-demonstratie, om aandacht te vragen voor de evenementenbranche die nog altijd zwaar getroffen wordt door de coronamaatregelen.

Met verschillende geluidswagens trok de stoet van het MECC door de stad naar de Geusselt. De muziek gaf de demonstratie de sfeer van een festival. Dat werd nog versterkt als de stoet af en toe stokt, en mensen de kans krijgen even te dansen.

Unmute Us wordt georganiseerd door de Nederlandse festival- en evenementenbranche, die het hoog tijd vindt dat ook zij weer de ruimte moeten krijgen om evenementen te organiseren. Ook Limburgse festivals als Pinkpop en Essential onderschrijven de actie.

De frustratie in de sector is groot, niet in het minst omdat er bijvoorbeeld wel groen licht gegeven werd voor de dagelijks door 70.000 mensen bezochte Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort. Ze vinden het onverteerbaar dat hiervoor wel ruimte is, maar dat een muziekfestival maximaal 750 bezoekers kan ontvangen.

Verschillende demonstranten in Maastricht hadden protestborden bij zich, waarop ook de link met de race in Zandvoort werd gelegd. "Het is meten met twee maten, het klopt niet", zegt een van de deelnemers. 'Het is niet eerlijk, ik voel me in de maling genomen. Ik heb me aan alle regels gehouden, ik ben ingeënt, het mag wel weer eens los". Een andere demonstrant is ook duidelijk waarom hij hier is. "Ik ben hier naar toe gekomen om te vieren voor onze vrijheid en te protesteren. We willen lekker naar buiten kunnen gaan en met vrienden kunnen rondlopen en kunnen feesten."

Het is de tweede keer dat er in Nederland een Unmute Us-actie word gehouden. Dat gebeurde eerder op 21 augustus, toen er in totaal zo'n 70.000 mensen op de been kwamen. Toen was Maastricht nog niet van de partij. Inmiddels doen er tien steden mee. Behalve in Maastricht zijn er ook demonstraties in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Eindhoven, Enschede, Leiden, Tilburg en Den Haag.

Zie ook: Demonstratie tegen evenementenbeleid

Net als in Maastricht is er veel toeloop op de protestmarsen. In Amsterdam werden zo'n 15.000 mensen verwacht, en is inmiddels opgeroepen niet meer te komen vanwege de drukte. In totaal kwamen er volgens de organisatie zo'n 150.000 mensen in actie.

Artikel ism L1/1Limburg

Foto: L1