Dromen, verwonderen en gruwen bij Laure Prouvost

In het Bonnefantenmuseum opende gistermiddag de tentoonstelling Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre van de Franse kunstenares Laure Prouvost. De expositie die vanuit Italië via Frankrijk naar Maastricht reisde toont wonderlijke installaties die uitnodigen om op zoek te gaan naar de dingen die ons verbinden, ondanks onze verschillen.

Verwonderend, zo kun je de expositie zeker noemen. En dat gold ook voor de opening. Een muziekensemble op het bordes van het museum, mysterieuze rook en een paardenpresentatie markeerden het begin van een bijzondere middag voor de bezoekers aan de museumdeuren.  Eenmaal geopend gaven die toegang tot een wereld die anders is. Maar ook herkenbaar. Er ontstaat een glimlach of juist afschuw. Glazen lampen blijken wulpse vrouwenborsten. En wat blijft er over van de fascinatie over het tropisch strand als je beter kijkt? Een verdwaalde slipper in het water, troep in de visnetten, vervuiling.

De films, fonteinen en bizarre voorwerpen in verschillende ruimtes doen hun werk. Door ideaalbeelden soms letterlijk te verweven met rauwe werkelijkheid slaagt Laure Prouvost erin om iedereen met verwondering stil te laten staan bij datgene waar wij mensen allemaal boos, bang of blij van worden.