RTV Maastricht

Driekoningenstoet Onze Lieve Vrouwebasiliek kleurrijk, maar kort

Het Onze Lieve Vrouweplein en het Stokstraatkwartier verkeerden zaterdag 7 januari nog een keer in kerstsferen. Na twee jaar afwezigheid trok tegen de avond de traditionele Driekoningenstoet door de straten van dit prachtige deel van aajd Mestreech. 

Behalve de vele dagjesmensen zagen ook vele stadsbewoners, die speciaal voor deze gelegenheid naar de binnenstad waren gekomen, de stoet voorbij trekken. Uit de samenstelling van de optocht bleek dat er wel werk aan de winkel is om dit evenement op niveau te houden. Het kost Onze Lieve Vrouwebasiliek-koster Marc Pleunis  steeds meer moeite om deze afsluiting van de kerstperiode op een volwaardige manier te brengen. 

Met een beginnende nachtblauwe hemel, de Onze Lieve Vrouwebasiliek badend in het licht en de terrassen op het gelijknamige plein overvol, is het een perfecte avond voor een Driekoningenstoet. De muzikanten van Kunst Door Oefening - het vaste muziekgezelschap van dit evenement - laten ons nog eens dromen van een witte kerst en laten ons muzikaal de 'herdertjes bij nachte' zien. Op het Onze Lieve Vrouweplein is het ronduit gezellig. Ook in de Stokstraat staan veel mensen te wachten op wat gaat komen. 

Rond de klok van vijf nemen de IJslanders van Ponyclub Maastricht het voortouw en vertrekken richting Graanmarkt. De Driekoningenstoet 2023 is vertrokken. 

Het publiek dat dit evenement al vaker heeft gezien, merkt evenwel dat het gezelschap minder groot is dan andere jaren. Wel herders, geen schapen valt op. Ook geen echtpaar met een pasgeboren ‘Kindeke Jezus’. De Drie Koningen zijn uiteraard ook present, ze lopen voor (twee!) kamelen uit. Gelukkig hebben ze wel, gedragen door hun gezellen, de cadeaus goud, mirre en wierook bij zich. 

Koster Marc Pleunis toont zich na afloop tevreden. “Het was niet eenvoudig om de tocht dit jaar door te laten gaan”. Volgens een lid van het kerkbestuur gaan alle credits naar Pleunis. “Zonder hem was er geen Driekoningenstoet in Maastricht”. De koster zelf hoopt dat het hem lukt dit evenement nog jaren te mogen blijven organiseren. “Dat gaat evenwel alleen maar lukken als ik in staat ben om voldoende deelnemers te enthousiasmeren”.

Met name heeft hij hoofdbrekens over voldoende sponsoring, op tijd bevestigingen van deelnemers te krijgen en vooral weer schapen mee te kunnen laten lopen. “De eigenaar van de ‘vaste kudde schapen’ is helaas niet meer onder ons. Zijn dieren waren gewend aan het meelopen in optochten. Hopelijk lukt het me voor de komende editie weer zo’n kudde te vinden.” 

Komend najaar gaat Driekoningen-herder Pleunis zeker de klok luiden om volgend jaar het kleurrijke gezelschap weer op volle sterkte door de straten van Jeker- en Stokstraatkwartier te laten lopen.