Drie coalitiepartijen verliezen zetel, Senioren Partij wint verkiezingen

Senioren Partij Maastricht kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van deze week de meeste stemmen. Het levert de partij vijf zetels op. Huidige coalitiepartners CDA, GroenLinks en D66 verloren alle drie een zetel en kwamen uit op vier.

VVD behoudt de drie zetels die het had, maar ziet PvdA voorbijsnellen. Die partij kwam uit op vier. SP, dat tijdens de vorige raadsperiode lang onderdeel uitmaakte van de coalitie, pakte twee zetels.

De Maastrichtse gemeenteraad verwelkomt drie nieuwe partijen. Volt en Partij voor de Dieren pakten allebei twee zetels, Forum voor Democratie komt binnen met één.

M:OED keert daarnaast terug in de raad, op de valreep snoepte de partij een zetel weg bij de grote partijen. PVV verliest daarnaast een plekje en moet het doen met één zetel de komende vier jaar.

Partij Veilig Maastricht (drie), Liberale Partij Maastricht, SAB en 50PLUS (allen één) blijven staan op hun huidige aantal.

Buiten de boot vallen de nieuwe partijen RE:SET, Maastricht Vooruit, Maastrichtse Ondernemers Partij en Lijst 20. De landelijke partijen Belang van Nederland en ChristenUnie komen tevens niet in de raad. John Gunther keert daarnaast na zestien jaar als raadslid niet meer terug. Zijn Groep Gunther haalde geen zetels.

Het betreft voorlopige uitslagen. Maandag wordt de definitieve uitslag verwacht, al zal die normaliter niet afwijken van de verdeling zoals ‘ie nu is.

45.345 brachten hun stem uit deze week. Dat is 45 procent van de kiesgerechtigden.

Ronald van den Hoven