RTV Maastricht

Directeur Muziekgieterij bij demonstratie 'Unmute us' Eindhoven: "Amicale sfeer"

Richard Loomans staat namens vier organisaties vandaag bij de protestmars ‘Unmute us’  in Eindhoven, waaronder Bruis, Linke Soto en natuurlijk meer in het algemeen als directeur van de Muziekgieterij. Met de demonstratie vraagt men aandacht voor alle organisaties, evenementen, artiesten en bezoekers die geraakt worden door het afzeggen van evenementen of beperken van de bezoekersaantallen tot 750 mensen. 


De protestmarsen die naast Eindhoven ook in Rotterdam, Groningen, Utrecht, Nijmegen en Amsterdam worden gehouden hebben een doelstelling: vanaf september met de hele branche volwaardig opengaan. Een tegengeluid voor het huidige coronabeleid waarbij meerdaagse festivals niet zijn toegestaan en voor andere evenementen een maximale capaciteit van 750 bezoekers geldt met een coronabewijs. Daarnaast speelt voor de organisaties een rol dat de overheid willekeurig lijkt te handelen. Zo zijn er bijvoorbeeld wel 70.000 bezoekers welkom bij de Grand Prix in Zandvoort en is daar zelfs een camping geopend. Evenals het toelaten van supporters in voetbalstadions.

Richard Loomans loopt vandaag mee in Eindhoven en laat aan de telefoon aan RTV Maastricht weten dat hij er natuurlijk vandaag in Eindhoven bij moest zijn: “Het is het minste wat we kunnen doen om ons te laten horen. We hebben er ontzettend veel last van en dan bedoel ik vooral onze crew, onze artiesten, ons publiek. Dus als je dit kunt doen, dan moet je dat doen."
Vlak voor de toeter die het startschot geeft van de tocht laat Loomans weten dat de sfeer amicaal is. Er zijn veel collega’s die in hetzelfde schuitje zitten. Organisaties zoeken elkaar op, delen hun bevindingen, hun leed, motivaties én iedereen houdt zich aan de 1,5 meter afstand, aldus Loomans

Op de vraag of deze protestmars niet ook in Maastricht had moeten plaatsvinden, antwoordt Loomans: “Het wordt vanuit een landelijk initiatief georganiseerd en Eindhoven was het dichtstbijzijnde. We hebben al laten vallen dat Maastricht een goede plek zou zijn voor de mars. Wat nu het geval is geweest, is dat we heel druk zijn om Bruis te laten doorgaan waardoor we geen initiatief hebben genomen om dit naar Maastricht te halen. Dat is misschien de volgende stap”.