Debat Landbouwbelang zorgt voor emoties: 'Wij zijn geen ratten'

Dinsdagavond hadden bewoners en andere gebruikers van het Landbouwbelang de mogelijkheid in te spreken in een informatiesessie van de raad, een zogenoemde domeinvergadering.

Het zorgde voor emoties bij de gebruikers en vragen bij de raad.

Blad voor de mond
Mariëlle Curfs, een bewoner van het gekraakte gebouw langs de Maas, werd tijdens haar betoog emotioneel: "Ik neem geen blad voor de mond, want dat doen jullie ook niet." Het hekelde Mariëlle vooral dat krakers, volgens haar, door de landelijke VVD weggezet zijn als ratten.

Om de toekomst van het Landbouwbelang veilig te stellen, had oppositiepartij SP een wijziging ingediend waarin zij vroegen uit het positieve resultaat van de gemeente 2,7 miljoen euro te spenderen aan een nieuwe culturele vrijhaven, zoals het Landbouwbelang nu is.

'Waarom 2,7?'
Verantwoordelijk wethouder Frans Bastiaens (SPM) zag hier weinig in: "Er staat niet bij waar dat geld voor bedoeld is, waarom het 2,7 miljoen is en niet veel meer of veel minder. Ik kan me niet voorstellen dat je op basis daarvan een besluit neemt", zo licht de wethouder toe.

Partij 50PLUS vroeg zich af of het Landbouwbelang zelf al ideeën heeft voor nieuwe locaties en of ze een lijstje konden aanleveren met locaties die zij geschikt vinden voor een nieuwe culturele vrijhaven. 

Aanstaande dinsdag wordt in de raadsvergadering over de kaderbrief definitief besloten of het geld voor een nieuwe vrijhaven er komt. Wethouder Frans Bastiaens twijfelt over de uitkomst: "Of we iedereen 100 procent tevreden krijgen, weet ik niet, daar twijfel ik aan."

Nieuwbouw
De gebruikers van het Landbouwbelang moeten vertrekken uit de huidige locatie aan de Maas, omdat de gemeente daar de Toneelacademie en het Conservatorium wil vestigen. Daarmee komt er na twintig jaar een einde aan het Landbouwbelang zoals we het nu kennen.