De rituelen bij de start van de Amstel Gold Race

Wegwielrennen wordt nog steeds dé volkssport genoemd. Die geuzennaam dankt het aan de zogenaamde aanraakbaarheid en de algemene mening dat wielrenners heel hard moeten werken voor hun geld. Vanuit die beleving is het dan ook niet verwonderlijk dat de start van een grote wedstrijd kan rekenen op veel belangstelling.

Daar vormt de Amstel Gold Race geen uitzondering op. De jaarlijkse start in hartje Maastricht brengt al op de vroege ochtend duizenden mensen op de been. 

De rituelen voor de start van een klassieker of een etappe van een grote ronde moet iedereen die ook maar een beetje iets met wielrennen heeft ooit een keer meemaken.

Rondom de teambussen werken mecaniciens aan de peperdure fietsen; de bandjes krijgen met precisie lucht ingeblazen, en de wielrenners zelf? Die blijven zo lang mogelijk in de touringcars zitten. De aanraakbaarheid is toch ook bij het wielrennen niet meer wat het geweest is.

Dat maakt de wielerfans niet echt veel uit. Die proeven behalve graag sfeer, alvast een eerste pintje of drinken gezellig koffie. En in de tussentijd doen ze hun best een glimp op te vangen van hun favoriete wielrenner.

Dat vanochtend Mathieu van der Poel het meeste enthousiasme teweeg bracht, dat wekt niet echt verbazing. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen wordt niet alleen door Nederlanders op handen gedragen. Hij en anderen van de jonge garde, zoals Julian Alaphilippe, hebben de wielersport ontdaan van het berekende imago dat was ontstaan door de meesters van het ‘wetenschappelijk rijden’ Met name het ‘op wattage rijden’ door de Froome generatie maakte de sport - zo vond een groot deel van de wielerliefhebbers - steeds saaier. 

Zondag 8 april - zo bleek vanochtend - kregen de presentaties van de ploegen en de start van de dames en heren elite van de Amstel Gold Race editie 2022 van duizenden fans volop aandacht. Behalve heel veel diehard fans uit met name België en Italië kwamen traditiegetrouw ook veel Maastrichtenaren op het spektakel af. De meeste bekijks en het grootste applaus viel ten deel aan - hoe kan het ook anders aan  Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin. De voormalig Giro-winnaar en Maastrichtenaar liet aan het publiek weten dat hij op de weg terug is een ‘grote’ te worden; toch in ieder geval het plezier helemaal terug gevonden te hebben.

Tja en dan die Mathieu van der Poel … zijn strijdlust, oog voor de juiste ontsnapping en altijd voor de overwinning gaand, heeft hem gemaakt tot een wereldster. 

Met ergens langs de koers staan, krijg je het allemaal maar zelden mee. De absolute topsfeer van een koers die beleef  je merkwaardig genoeg het best voor de start.

En wie een beetje inzicht heeft in positioneren kan voor die start ook nog zomaar oog in oog komen te staan met zijn of haar wielerheld.

Tekst & foto's: Laurens Bouvrie

Update van de redactie: Geen prijs voor Maastrichtenaar Tom Dumoulin vandaag, de winnaar van de Amstel Gold Race 2022 werd Michal Kwiatkowksi. Hij sprintte op de finish af met Fransman Benoît Cosnefroy. Aanvankelijk leek deze de race te hebben gewonnen, bestudering van de fotofinish wees echter uit dat Kwiatkowski de snelste was. Winnares bij de dames werd de 24 jarige Italiaanse Marta Cavalli.