De kogel is door de kerk: Elisabeth Strouven Fonds koopt pand op Caberg

Het heeft vier jaar geduurd, maar de kogel is eindelijk door de kerk: het Elisabeth Strouvenfonds heeft een pand aangekocht voor de langverwachte plek waar verschillende sociale initiatieven kunnen huisvesten. In het gebouw zit nog steeds Xonar gevestigd, maar die gaan gefaseerd over naar een andere locatie.

Eerder was er nog sprake dat het concept in het Kunstfrontgebouw zou komen, maar daar is een aantal maanden geleden al een streep door gezet.

Droombeeld
Het droombeeld van het Strouven Fonds is een sociale plek waar verschillende instanties in gehuisvest zijn. Te beginnen met initiatieven die recent per direct hun huidige huisvesting verloren zijn zoals Stichting de Gouwe, Dress for Success en de Fietsbank.

"Komend jaar gaan we het concept verder uitwerken, waarbij we die organisaties samen hier gaan huisvesten. Dat is uniek in Nederland", vertelt bestuurder Guido van den Broek trots.

Zoektocht
Het zoeken naar een pand bleek een hele opdracht: vier jaar geleden begon het Elisabeth Strouven Fonds met de zoektocht. "Er waren maar weinig panden geschikt, op het juiste moment hebben we dit pand nu wel gevonden. En dan valt een last van je schouders", legt de bestuurder uit.

De bedoeling is dat de initiatieven die per direct hun huisvesting verloren zijn, zoals de Gouwe, per direct in kunnen trekken, maar er moet nog veel in het pand gebeuren voordat het volledig in gebruik genomen kan worden. Dat wordt rond april 2024 verwacht.