De Cantus: een avond lang samen zingen onder het genot van bierregenbuien

De INKOM 2022 sluit vandaag af met een dancefeest in het MECC. In hetzelfde evenementengebouw vond donderdagavond de roemruchte Cantus plaats. Vrijwel drie uur non-stop werd door duizenden studenten op indrukwekkende wijze aan community-zingen gedaan. O ja, er vielen ook aardig wat bierregenbuien te noteren. Die beletten de Cantus-bigband niet om ongestoord en met verve de ene na de andere meezinger te spelen.

De jaarlijkse Inkom-Cantus heeft een unieke status binnen de Nederlandse studentenwereld. Wordt elders het glas geheven zittend aan lange schragen; in Maastricht staan duizenden nieuwe en ‘gearriveerde’ studenten voor de bühne. Op dat podium staat de Cantusband. De interactie kan zonder overdrijven zeer bijzonder worden genoemd. Behalve dat de bandleden stuk voor stuk meer dan aardig muziek spelen dan wel zingen, pareren ze moeiteloos urenlang de bierbekers die richting stage worden gegooid. Wat daarbij het meest opvalt? Een hele avond lang zorgt het wilde feest - want dat is het wel - voor agressiviteit die de sfeer grimmig maakt. De band weet simpelweg wat hun te wachten staat; hetzelfde geldt voor het publiek. 

De diehard fans van bands als Rowwen Hèze of Normaal, maar ook menig metal- of punkband begrijpen waarschijnlijk het best hoe de ongeschreven merites van de INKOM-Cantus in elkaar steekt. Van buitenaf kun je er simpelweg niet over oordelen. Je moet er bij zijn geweest om er echt een mening over te hebben. En die hebben inmiddels duizenden nieuwe studenten aan UM en Hogeschool Zuyd sinds gisteravond. Inmiddels een beetje een ervaringsdeskundige is stadsfotograaf Laurens Bouvrie. Zich bewegend tussen de bandleden van Cantus probeerde hij tussen het ontwijken door de band, studenten en sfeer te fotograferen. Trots meldde hij donderdagavond aan de redactie van RTV Maastricht geen voltreffers te hebben geïncasseerd. En ja, hij wist ook nog hier en daar uit volle borst mee te zingen.