‘De bende vaan Ketótsj’ is Vastelaovendsvierder vaan ’t jaor

‘De bende vaan Ketótsj’ is uitgeroepen tot ‘Vastelaovendsvierder vaan ’t jaor 2023’.

Dat heeft stadscarnavalsvereniging De Tempeleers gisteren op haar jaarvergadering bekendgemaakt. Dat betekent ook dat deze groep carnavalsvierders op carnavalszondag het tiende schot met het Momuskanon mag lossen. Daarna ontvangen zij de officiële oorkonde en een replica van het Momuskanon.

Criteria
De Vastelaovendsvierder van het jaar wordt door de Kanselarijraod van de Tempeleers gekozen. Daarbij wordt een aantal criteria gehandhaafd: is de kandidaat een oprechte carnavalsvierder, hoe staat de kandidaat tussen het Vastelaovend Vierend Volk vaan Mestreech en zorgt de kandidaat voor genoeg esprit om volgende generaties te inspireren.

Vernoemd naar
De Vastelaovendsvierder van het jaar 2023 is vernoemd naar de beruchte Franse bende vaan Cartouche. Het verhaal gaat dat deze bende op haar hoogtijdagen bestond uit zo’n 350 leden.  De gelijkenis met de Mestreechse Bende vaan Ketótsj is dan ook snel gemaakt, want op haar hoogtepunt liepen ruim 300 mensen mee in de optocht.  

Leden
De Bende vaan Ketótsj is in 2008 gevormd door Trea Schellings, Diane van de Biggelaar, Lily Vossen,  Henny Zwackhalen en Roy van Bogaart en bestaat daarnaast uit families, vrienden van jong tot oud. Ook staat de bende bekend om de inbreng van vele Maastrichtse artiesten zoals Ludy van Dijk, Jef Verheijde (vastelaovendsvierder van het jaar 2003) en Bert Garnier (schrijver LVK-winnaar 1999), die hun Maastrichtse carnavalskrakers graag op hun carnavalswagen onder de aandacht brengen

Stamcafé
Tijdens carnaval staat ‘De bende vaan Ketótsj’ na de optochten op de Markt voor hun stamcafé de Dolle Dries, waar ze tot ongeveer 20.11 uur de mensen amuseren met muziek en optredens op hun carnavalswagen.