Corolles maken de stad fris en fraai

Wellicht hebt u ze al zien staan, en hebt u zich erover verwonderd, de grote pergola’s op de Ruiterij en het Petrus Regoutplein. Zijn ze bedoeld als sfeermakers voor een aankomend feest? Maken ze misschien deel uit van een campagne? Maar niets daarvan. De projecten, ‘corolles’ genaamd,  zijn overgenomen van de Floriade en zijn bedoeld om de stad te vergroenen. 

In totaal zijn er zes corolles geplaatst, twee in Wyck op de de Ruiterij en vier in het Sphinxkwartier op het Petrus Regout Plein achter het Eiffelgebouw. De 5 meter hoge pergola’s moeten op deze plekken - waar verkoeling vanwege de aanwezige bestrating normaal gesproken moeilijk is - zorgen voor frisheid. Op die manier helpen ze het klimaat, zijn ze goed tegen de hittestress maar maken ze ook de omgeving fraaier.

Floriade

De eigentijdse plantenbakken stonden eerder op het Franse paviljoen op de Floriade en zijn aangekocht door de gemeente. Het zijn grote bloembakken met snelgroeiende klimplanten (Akebia en Holboellia) die langs een staalconstructie omhoog groeien. De corolles hebben allemaal een eigen zonnepaneeltje dat stroom opwekt voor de bewatering van de planten.

Blij

De betrokken partijen die samen gezorgd hebben voor de plaatsing van de pergola's zijn er blij mee. Zoals bijvoorbeeld Ondernemend Wyck. De vereniging die heel graag meer vergroening zag in de wijk zorgt voor draagvlak én voor alternatieve plekken voor de fietsenstalling en draagt bij in de kosten. De gemeente neemt de vergunningen en plaatsing voor haar rekening.

Hans Boers voorzitter van Ondernemend Wyck: “Dit is één van de stappen die wij zetten om Wyck te verbeteren en te vergroenen voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Het maakt Wyck een nog aantrekkelijkere plek om te verblijven.”

Wethouder Aarts (Vergroening Binnenstad): “Het is mooi om te zien dat we deze projecten in gezamenlijkheid snel hebben kunnen realiseren. De toevoeging van groen op deze plekken zorgt voor een aangenamere verblijfskwaliteit van de binnenstad en voor een mooie natuurlijke groene aanblik".