WOZ-waarde: wat is het precies en moet je het aanvechten?
De lente is niet alleen het jaargetijde van fluitende vogels en bloesem, maar ook de tijd van het jaar waarin belasting betaald moet worden. Zo moeten huiseigenaren weer de OZB, de onroerend zaakbelasting, betalen. Deze wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Maar wat de WOZ-waarde is en hoe die berekend wordt, is voor veel mensen een raadsel.
Hoger of lager
De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het berekenen van bijvoorbeeld de hoogte van de OZB die betaald moet worden. De hoogte wordt algemeen berekend, hierdoor kunnen er fouten ontstaan: "Het kan zijn dat de buurman een uitbouw heeft met een garage en een dakterras en ik heb dat niet, maar er wordt wel dezelfde WOZ-waarde bepaalt", aldus Kevin Piette, die werkzaam is bij een makelaarskantoor.
Commerciële bureaus
Sommige mensen die de WOZ-waarde aan willen vechten gebruiken hiervoor commerciële bureaus, hierover is discussie ontstaan omdat verschillende gemeentes de bureaus aan banden wil leggen omdat ze zorgen voor hoge kosten bij de gemeente. De bureaus werken vaak via het principe 'no cure, no pay', dit betekent dat het aanvechten voor de consument altijd kosteloos is. Het bureau verdient zijn geld via bijvoorbeeld de proceskosten die de gemeente moet betalen, en die kosten kunnen hoog oplopen.
Ook de gemeente Maastricht laat weten inwoners aan te raden om, met oog op de oplopende maatschappelijke kosten, bezwaar te maken direct bij de BsGW en niet via commerciële bureaus.’